Футболът е изправен пред съдбоносно решение - струва ли си да рискуват спонтанните емоции, които правят тази игра толкова специална, заради възможността да се сведат до минимум съдийските грешки. Днес е денят, в който ще се реши дали да бъде одобрена системата за видеоповторения.

Международният футболен борд (ИФАБ) - организацията, която определя правилата на играта - се събира в Цюрих, за да вземе изключително важно решение, което може да има фундаментален ефект върху бъдещето на най-популярния спорт.

Досега видеопрегледите - система, която дава възможност на съдиите да преразгледат ключови отсъждания, които е трябвало да вземат за част от секундата - е използвана в повече от 900 мача в над 20 първенства и турнири като част от двегодишен тестов период. който започна през 2016 г.

Ако международният борд даде зелена светлина за постоянното им използване, видеопрегледите ще бъдат част от световното първенство в Русия през лятото. Поне такова е обещанието на президента на ФИФА Джани Инфантино, който е сред най-големите поддръжници на системата.

Първоначално технологията беше посрещната с масово одобрение. Постепенно обаче критиците започнаха да се увеличават заради объркванията и конфузните ситуации, които преразглеждането на съдийските решения предизвика в доста мачове на най-високо ниво.

Когато тестовете започнаха, международният борд обяви, че идеята на видеоповторенията е да има "минимална намеса и максимален ефект". На този етап нито едното от двете не се получава. А до първия съдийски сигнал в Русия остават 101 дни.

"Виждам доста обърквания. Мисля, че вече няма връщане назад, но първо трябва да обучим реферите правилно и да обясним на феновете кога може да се използва. Феновете виждат екрана (за видеопрегледи) постоянно, но никой не знае как работи", каза президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Душата на футбола

След близо две години тестове все още не може да се намери максимално ефективен метод за използването на видеопрегледите. Основните критики към системата са насочени срещу загубата на време, недобрата комуникация, наличието на грешки въпреки системата и най-вече емоционалния фактор.

Футболистите отбелязват голове, радват се заедно с целия стадион, резултатът на таблото вече е променен. Няколко минути по-късно всичко това се оказва напразно, защото ситуацията е преразгледана и попадението е отменено.

"Моето мнение е абсолютно негативно. Играчите вече не се радват и прегръщат след отбелязване на гол. Вместо това гледат реферите и чакат да видят какво ще се случи. Видеоповторенията отнемат адреналина, вълнението и радостта от футбола - и за нас, и за феновете", коментира старши треньорът на "Лацио" Симоне Индзаги.

Неговият отбор се оказа потърпевш от системата в двубоя срещу "Милан" на 28 януари. Гол на Патрик Кутроне във вратата на "Лацио" беше зачетен, въпреки че на повторението се видя, че нападателят докосва топката с ръка.

Последният пример за проблемите на технологията беше двубоят между "Тотнъм" и "Рочдейл" за Купата на Англия в сряда. Само през първото полувреме главният рефер използва цели четири пъти видеопрегледи, за да отмени два гола и дузпа и да присъди наказателен удар в полза на "шпорите".

"Ако ще използваме системата, трябва да сме убедени в това. Ако не можеш да извикаш, когато вкараш гол, защото трябва да изчакаш две минути - тогава можеш да си останеш вкъщи", каза мениджърът на "Тотнъм" Маурусио Почетино след победата на неговия отбор с 6:1.

Аржентинецът заяви, че подкрепя използването на технологии във футбола. "Но трябва да бъдем внимателни, за да не променим играта и да убием емоцията. Притеснението ми е, че говорим за машина, а не за футбол", каза той.

За по-честна игра

Основният довод за скорошно въвеждане на видеоповторенията е намаляването на съдийските грешки. По данни на ФИФА от миналия месец точността на взетите решения чрез системата се е увеличила от 93 на 98.9%.


"Нашите решения трябва да бъдат базирани на факти, а не на чувства. Фактите са, че при близо хиляда мача, в които системата е тествана, точността се е увеличила до 99%. Ако ние, или аз, можем да гарантираме, че световното първенство няма да бъде решено от съдийски грешки, тогава е наш дълг да го направим", каза Инфантино.

Той не е съгласен и с тезата, че използването на технологията води до твърде големи забавяния. Според него се губи много повече време в изпълнение на тъчове и аутове, отколкото в коригиране на грешни решения с помощта на видеопрегледите. Инфантино допълни, че недоволство винаги ще има - със или без системата. "Преди при загуба бяха виновни съдиите. Сега вината е във видеопрегледите", каза още швейцарецът.

Повечето хора във футболния свят смятат, че видеоповторенията имат място във футбола, ако това ще намали броя на грешките. Преобладаващото мнение обаче е, че не трябва да бъдат използвани в големите първенства и турнира, докато системата не подобри.

"Няма да използваме системата в Шампионската лига през следващия сезон. Това не означава, че съм против нея. За мен това може да се окаже добър проект, но не трябва да прибързваме", коментира Чеферин по време на конгреса на УЕФА, който се проведе днес в Братислава.


Другият най-комерсиален и популярен турнир - Висшата лига, също обяви, че поне до лятото на 2019 г. няма да въвеждат технологията, независимо какво ще реши международният борд. В същото време испанската Примера дивисион ще се присъедини от следващия сезон към германската Бундеслига и италианската Серия А, които я използват от есента.

По всичко изглежда системата ще бъде част и от световното първенство в Русия. Международният футболен борд се състои от осем членове - ръководителите на футболните федерации на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия и четирима представители на ФИФА. За да бъде одобрено използването на видеоповторенията, са необходими шест гласа.

Отказът на Висшата лига да използва технологията няма да промени намерението на Футболната асоциация (ФА) да подкрепи въвеждането й, обявиха медиите в Англия. Ирландската също ще гласува "за", след като отпаднаха в плейофите за световното в Русия заради гол с ръка. При наличието на още четири гласа от ФИФА мнението на уелската и шотландската федерация ще е без значение.

Дневник