Световният шампион по бокс в тежка категория на Световния боксов съвет (WBC) Дионтей Уайлдър защити успешно титлата си в мач срещу Луис Ортис като го нокаутира в 10-ия рунд. Американецът проведе седма защита на пояса и записа 40-а победа на професионалния в 40-ия си мач (39 с нокаут).

За разлика от предходните си мачове този път Бронзовия бомбардировач имаше по-сериозни проблеми срещу кубинеца. Само в един случай той е решавал боевете си по-късно, като през 2015 г. спечели с технически нокаут срещу Йохан Дюапа в 11-ия рунд.

"Тази нощ показах, че съм истински шампион. Мачът не се развиваше добре за мен в един момент, но показах, че мога да обърна нещата. Истинският шампион винаги знае как да излезе от ситуацията, бях по-добър и заслужавах да спечеля. Освен това показах, че мога да понасям удари", каза Уайлдър след двубоя.

Той за пореден път каза, че иска да се бие със световния шампион Антъни Джошуа за обединяване на поясите. Британецът, който държи титлите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова организация (IBO) и Международната боксова федерация (IBF) има мач на 31 март срещу Джоузеф Паркър. Ако побед новозеландеца в Кардиф, Джошуа ще вземе още един пояс – този на Световната боксова организация (WBO).

В случай, че бой между Джошуа и Уайлдър се състои, то той ще бъде за всички пет пояса в тежка категория. Победителят от него пък ще стане абсолютен световен шампион, което не се е случвало от 2000 г., когато Ленъкс Люис държеше поясите на WBC, WBA и IBF.

След тихи първи рундове, Уайлдър и Ортис вдигнаха темпото в петата част и американецът успя да свали своя опонент на земята. Ортис се изправи и Бронзовия бомбардировач нямаше време да довърши атаките си, защото гонгът удари.

В седмия рунд кубинският боксьор на свой ред отговори с поредица от мощни удари, а след ляво кроше разклати сериозно Уайлдър. Шампионът едва се задържа на краката си и беше запратен във въжетата.

След мощната атака Ортис обърна и резултата в картите на съдиите и вече имаше предимство, но американецът се събра и в деветия рунд отново тръгна в атака. 55 секунди преди края на десетия рунд Уайлдър започна да раздава мощни удари и Ортис нямаше никакъв отговор, като дори не се защитаваше, а за съдията не остана нищо друго освен да спре срещата.

Освен нокаута и картите на съдиите край ринга показаха, че американецът има преимущество при точките. И тримата бяха отсъдили 85:84 в полза на Уайлдър срещу Ортис. За 38-годишния кубинец това е първа загуба на професионалния ринг в 31-ия му мач.

Ортис получи едногодишно наказание за употреба на допинг, но след това то беше намалено и му позволи да се върне на ринга.

Дневник