Марсел Хиршер за пореден път записа името си в историята на Световната купа по ски със златни букви, спечелвайки Големия кристален глобус за седма поредна година. Австриецът триумфира в слалома в Кранска гора и на практика си осигури пореден трофей в кариерата.

Хиршер води с 289 точки пред Хенрик Кристоферсен, който ще участва само в два от оставащите шест старта. Останалите скиори отдавна са извън сметките математически.

На 29 години Хиршер вече има седем победи в крайното класиране, а освен това спечели и Малкия кристален глобус в слалома за пети път. Преди ден той си осигури пети триумф и в коронната си дисциплина гигантския слалом.

"Когато видях условията в Кранска гора, се почувствах добре, имах добро усещане. След Пьонгчанг бях по-релаксиран, но това не прави състезанието по-малко трудно. Щастлив съм от спускането си, щастлив съм от седмата купа, това е невероятно, сега просто ще се забавлявам в оставащите стартове", каза Хиршер.

В словенския зимен център австрийският скиор натрупа солидна преднина още в първия манш, след който водеше с 82 стотни пред Кристоферсен. Във второто спускане Хиршер даде седми резултат, но крайното му време 1:49.22 беше с 1.22 секунди по-бързо от това на норвежеца.

Трети на подиума се нареди Рамон Ценхойзерн от Швейцария, който се изкачи със седем позиции. След първото спускане гигантът беше десети, но с втори резултат във втория манш се изстреля до подиума.

Хиршер вече има 57 победи в Световната купа, като 12 от тях дойдоха през настоящия сезон. Постижението на австриеца е още по-значимо, след като той счупи глезена си през август, но въпреки това се върна победоносно на пистата.

Скиорът от Залцбург спечели и два златни медала на олимпийските игри в Пьонгчанг, където триумфира в комбинацията и гигантския слалом.

Редом до Стенмарк, Жирардели и Томба

Победата на Марсел Хиршер в Кранска гора го изстреля и до най-големите имена в техничните дисциплини на алпийските ски. Австриецът спечели слалом за седми път този сезон, като подобно нещо са правили само трима: Ингемар Стенмарк (1977), Марк Жирардели (1988) и Алберто Томба (1995).

Хиршер обаче може да подобри този рекорд, след като на 18 март предстои слалом в шведския курорт Оре, където ще са финалите на Световната купа.

"Страхотно, просто страхотно. Нали хората казват, че рекордите са за това, за да се подобряват. Е, знаете какво ми е вече в главата", коментира с чувство за хумор Хиршер пред ORF.

Той обясни, че до момента не е можел да погледне какво е постигнал през сезона, но вече ще се наслади на големите успехи.

"По-малко от месец и ще дойде време за почивка. Имаме още малко работа за вършене", каза Хиршер.

Двата глобуса, които си осигури в неделния ден, увеличават актива му до 17. Хиршер има седем Големи глобуса и по пет в слалома и гигантския слалом. Пред него в историята е единствено Ингемар Стенмарк (по осем в слалома и гигантския слалом и три Големи кристални глобуса). С 16 отличия е Пирмин Цурбриген, който вече е зад Хиршер.

Със седем големи глобуса Хиршер е и най-успешният скиор в историята, след като с шест до момента беше и легендарната австрийка Анмари Мозер-Прьодъл. Никой друг мъж освен Хиршер пък не е печелил повече от пет титли в генералното класиране.

Дневник