За пръв път от близо 16 години "Арсенал" записа четири поредни загуби, след като отстъпи при гостуването си на "Брайтън". Визитата на южния бряг се превърна в истински кошмар за "артилеристите", а новакът в елита победи с 2:1.

"Арсенал", който започна сезона с амбиции за завръщане в Шампионската лига и дори намеса в битката за титлата, записа 10-ата си загуба от началото на кампанията. Това е най-големият брой загуби в последните шест сезона. Поражението е четвърто поредно след тези от "Йостерсунд" (1:2), двете от "Манчестър сити" (0:3 и 0:3). В последните си шест срещи "Арсенал" има пет поражения и само една победа.

Отборът остава шести във Висшата лига с 45 точки, на 13 зад "Тотнъм", който заема последната позиция в топ 4.

Люис Дънк и Глен Мъри отбелязаха головете за първата победа на "Брайтън" над "Арсенал" от 36 години насам. Пиер-Емерик Обамеянг върна надежите на "артилеристите", но това беше всичко в срещата.

"Брайтън" откри в осмата минута, след като се възползва от проблемите на "Арсенал" при статични положения. Домакините, които до този момент нямаха попадение след стандартна ситуация обаче наказаха футболистите на Венгер.

Шейн Дъфи свали топката на далечната греда, изпреварвайки Петър Чех, а оставеният непокрит Люис Дънк отбеляза безпроблемно.

"Арсенал" се опита да отговори, но футболистите в черно не изглеждаха като убедени в способностите си. Играчите на Арсен Венгер грешаха елементарни топки, а езикът на тялото на други говореше ясно, че не се влагат напълно.

В нападение "Арсенал" не сътвори абсолютно нищо и логично допусна втори гол в 26-ата минута. Голмайсторът на "Брайтън" Глен Мъри засече с глава прекрасно центриране на Паскал Грос и удвои резултата на "Амекс стейдиъм".

За Мъри това беше шести гол във Висшата лига от началото на календарната година, като в този период с повече попадения са единствено Мохамед Салах (7) и Серхио Агуеро (9).

"Арсенал" се съживи съвсем за кратко в края на първата част, когато успя да върне и едно попадение. Повече благодарение на грешка на домакините, отколкото на нещо сътворено, Гранит Джака намери Обамеянг и той отбеляза втория си гол с екипа на "Арсенал".

През втората част футболистите на Венгер изглеждаха като отбор, който е събран съвсем наскоро и играе за първи път заедно. Грешките в отбрана бяха комични, а отиграванията в нападение липсваха.

"Брайтън" можеше да запише много по-убедителен успех, но домакините пропуснаха поне четири изгодни положения. Футболистите в синьо-бяло се озоваваха няколко пъти сами в наказателното поле, но все нещо не им стигаше да отбележат трети гол.

В края на срещата второ попадение на Глен Мъри беше отменено заради засада.

Дневник