Барселона" увеличи преднината си пред "Атлетико" (Мадрид) на осем точки след победа в директния сблъсък с "дюшекчиите". Лионел Меси се превърна в големия герой за каталунците, отбелязвайки единствения гол най-интересния сблъсък за кръга в Ла Лига.

Срещата беше чакана с огромно нетърпение, защото един срещу друг се изправиха първия срещу втория. "Барселона" обаче показа, че в момента е най-добрият тим в Испания, записвайки 34-и пореден мач в Ла Лига без загуба (28 победи и шест равенства).

Попадението, което Меси отбеляза в 26-ата минута е под №600 за него с екипа на "Барселона" и националния тим на Аржентина. Нападателят има 539 за каталунците и 61 за родината си.

В треньорския сблъсък пък Ернесто Валверде постигна първа победа срещу Диего Симеоне. Наставникът на каталунците никога не беше побеждвал колегата си в предходните им 10 срещи (четири равенства и шест загуби). Симеоне пък продължи да страда срещу "Барселона", след като има само две победи в 23 сблъсъка с каталунците, при това нито една от тях не е в Ла Лига.

Дербито на "Камп ноу" започна в приятелско темпо, но добрите чувства бяха забравени след първите 15 минути, когато и двата тима увеличиха агресията. Няколко по-остри влизания и от двете страни доведоха до повече спорове със съдията Хесус Мансано.

В 26-ата минута "Барселона" получи право да изпълни свободен удар на около 23 метра от вратата и Меси беше безпощаден. Аржентинецът завъртя топката над стената, а намесата на Ян Облак не беше достатъчна да предотврати неизбежния гол.

Меси реализира от свободен удар в трети пореден двубой, като това му се случва за пръв път в кариерата.

До края на първата част "Барселона" беше по-активният тим, но Филипе Коутиньо и Луис Суарес не успяха да се възползват от добри ситуации за гол.

Лошата новина за домакините обаче беше контузията на Андрес Иниеста. Каталунците веднага съобщиха, че капитанът има проблем в бедрото и ще премине обстойни прегледи.

През втората част каталунците изненадващо се дръпнаха в отбрана и предоставиха инициативата на "Атлетико". Тимът на Диего Симеоне усети, че има шанс и се хвърли в атака, но Антоан Гризман и Диего Коща така и не успяха да застрашат сериозно вратаря на "Барселона" Марк-Андре тер Стеген.

За капак появилият се на мястото на Иниеста, Андре Гомеш не успя да влезе в темпото на мача, и заслужи повече освирквания от собствените си фенове след неуверените си изяви.

Едва след 75-ата минута "Барселона" си върна преимуществото и за отрицателно време стигна до две голови положения. Първо удар от воле на Серхио Бускетс беше отразен от Облак, а после попадение на Суарес отменено заради засада.

Гол и на "Атлетико" не беше зачетен, след като Корея се разписа в 86-ата минута. Повторенията обаче ясно показаха, че Диего Коща, който игра преди него с топката, е в положение на засада.

Освен, че увеличи преднината си пред най-близкия си конкурент, само 11 мача преди края на сезона, "Барселона" взе и преимущество пред "Атлетико" в директните сблъсъци. Първият мач през сезона на "Уанда метрополитано" завърши наравно 1:1.

Зад "Барселона" (69) и "Атлетико" (61) е "Реал" (Мадрид), който има 54 точки.

Дневник