Манчестър сити" направи голяма крачка към спечелването на титлата във Висшата лига след победа с 1:0 над "Челси" на своя стадион "Етихад". Бернардо Силва в 46-ата минута отбеляза единственото попадение, с което "Сити" надви за втори път със същия резултат действащия шампион.

Както и в първия двубой на "Стамфорд бридж" "гражданите" бяха много по-добри, но пропуснаха да спечелят по-убедително. В рамките на 90-те минути "Челси" не отправи нито един точен удар към вратата на Едерсон и нямаше идея как да измъкне нещо от "Етихад".

След 29 изиграни срещи "Сити" има 78 точки и се нуждае само от още четири победи, за да си гарантира трета титла в рамките на шест години. "Гражданите" могат да си осигурят трофея в мача с градския съперник "Манчестър юнайтед" в началото на април.

Именно "Челси" е последният отбор, който спечели като гост на стадиона на "Сити". Това се случи през декември 2016 г., но от тогава "гражданите" спечелиха 30 мача и в шест завършиха наравно.

Гуардиола направи само две промени в състава, който победи "Арсенал" с 3:0 в четвъртък. Той пусна младия Зинченко вместо Данило и новото попълнение Аймерик Лапорт на мястото на капитана Компани.

"Челси" пък беше без болния Канте, който се почувства зле преди мача, а Алваро Мората и Оливие Жиру останаха на резервната скамейка.

Началото беше вихрено за домакините, които в първите пет минути буквално не дадоха на "Челси" да играе с топката. "Сити" стигна до два корнера още в първите минути, а футболистите в тъмносиньо не успяваха дори да изнесат до центъра на терена.

На няколко пъти футболистите на "гражданите" нахлуваха опасно в наказателното поле, но до завършващ удар не се стигаше.

В 27-ата минута Лерой Сане получи отлична топка и стреля, но неговият удар беше избит от защитник. В самия край на първата част "Сити" беше много близо до гол, но защитата пред Тибо Куртоа отново се справи някак.

През първите 45 минути тимът на Хосеп Гуардиола притежаваше топката в 76% от времето и завърши с 508 подавания, срещу едва 154 за "Челси". Действащите шампиони не отправиха нито един удар преди почивката, като това се случва на "Челси" за пръв път от сезон 2003-04.

Положението не се промени и след паузата, защото точно 33 секунди след подновяването на играта бяха нужни на "Сити", за да открие резултата. Давид Силва центрира към съфамилника си Бернардо, а той изпревари на далечната греда Маркос Алонсо, за да изведе "гражданите" напред – 1:0.

"Челси" опита да отговори, но удар на Виктор Моузес се оказа прекалено оптимистичен и мина далеч от целта. Все пак изстрелът в 54-ата минута беше първи за гостите в двубоя.

Шампионите опитаха да бъдат активни до края на двубоя, но непонятно Антонио Конте започна да прави промени едва в последния четвърт час, когато пусна Жиру и Мората.

"Сити" не изглеждаше притиснат до стената, а дори напротив играчите на "Челси" бъркаха по-често.


"Гражданите" затвърдиха доминацията си и в срещите с преки съперници от Топ 6. Те имат седем победи и само една загуба – 3:4 от "Ливърпул". До края на сезона "Сити" има да играе по веднъж с "Манчестър юнайтед" и "Тотнъм", при това в рамките на една седмица. На 7 април е градското дерби с "Юнайтед" на "Етихад", а на 14-и тимът гостува в Лондон.

Дневник