Шампионът в "Тур дьо Франс" от 2012 г. Брадли Уигинс и "Скай" бяха обвинени, че са "преминали етичната граница", като са използвали медикаменти за подобряване не представянето на колоездача. Това се казва в задълбочен доклад на комисията за спорт, култура и медии в британския парламент, насочен към борбата с допинга в спорта.

Твърдението е, че Уигинс е използвал вещества, които са разрешени само за спортисти с определени здравословни проблеми. Той обаче ги е приемал не с такава цел, а за да подобри представянето си, твърди комисията.

Посочва се, че британецът и негови съотборници са ползвали кортикостероида "Триамцинолон". От "Скай" веднага излязоха със становище, в което отхвърлят заключенията в доклада.

"Категорично отхвърлям твърдението, че са използвани вещества без медицинска необходимост", посочи Уигинс. Той се надява, че в следващите дни ще успее да се защити и да представи своята позиция. В своето обръщение "Скай" също два пъти използва израза: "категорично отхвърляме".

През септември 2016 г. във втората порция хакнати данни на Световната антидопингова агенция (WADA) онлайн активистите Fancy Bears обявиха, че Уигинс и Крис Фрум са имали разрешение за употреба на забранени вещества с терапевтична цел.

Преди година председателят на парламентарната комисия Деймиън Колинс заяви, че доверието в британската федерация по колоездене (British Cycling) и "Скай" е разрушено. Думите му дойдоха при изслушване във връзка със съмнителния медицински пакет, доставен на сър Брадли Уигинс преди състезанието "Дофине Либере" през 2011 г.

В доклада на комисията към британския парламент е засегнато разследването на Световната антидопингова агенция (WADA) срещу Русия, както и поглед към британската атлетика.

Dnevnik.bg