Президентът на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) Себастиан Коу е дал подвеждащи отговори по въпроси, свързани с корупция и допинг в руската атлетика, твърди обширният доклад на британската парламентарна комисия за спорта.

През декември 2015 г. Коу се явил пред членовете на комисията. В анализа си те изразяват съмнение за свидетелствата му по някои въпроси.

Коу заявил, че не е бил неясно с конкретни обвинения за корупция в руската атлетика, докато не изгледал филма с разкритията на германската ARD през декември 2014 г. Думите му обаче противоречали с показанията на друг човек, говорил пред комисията - Дейв Бедфорд. Бившият директор на маратона в Лондон казал пред членовете, че няколко пъти потърсил контакт с Коу за случай с руската състезателка Лилия Шобухова.

Бедфорд твърди, че през август 2014 г. опитал да информира Коу (който по това време още е вицепрезидент) по телефона, чрез съобщения, като освен това му изпратил и електронно писмо с прикачени файлове. Коу от своя страна заявил, че просто е препратил тези имейли към комисията по етика в международната федерация.

В доклада си парламентарната комисия критикува Коу за това, че е останал безразличен и е подминал сигналите. "Отговорите му пред нас бяха подвеждащи. Лорд Коу може да не е чел имейла и прикачените файлове, изпратени до него, но е трудно да се повярва, че не е бил наясно - поне в най-общи линии, за основните обвинения, които етичната комисия е трябвало да разследва."

Обширният доклад на комисията, насочен към борбата с допинга в спорта, включи и разследване за проблемите в колоезденето. В него влизат обвинения към шампиона от "Тур дьо Франс" през 2012 г. Брадли Уигинс. За него се твърди, че се е възползвал от получено разрешение да взема забранени вещества заради здравословен проблем, но с цел да подобри представянето си в състезанието.

Dnevnik.bg