Шефът на съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) Петър Петров определи като абсолютно правилно решението да бъде отсъдена спорната дузпа в 93-ата минута, с която "Лудогорец" победи "Септември" (София) с 1:0.

Наказателният удар предизвика много полемики и обвинения в съдийска подкрепа към шампионите. Петров обаче категорично подкрепи отсъждането на главния рефер Волен Чинков. Въпреки това Чинков ще бъде наказан, защото не е отсъдил повторно изпълнение на дузпата заради навлизане на Георги Терзиев от "Лудогорец" в наказателното поле преди изпълнението.

"Когато има нарушение, то трябва да се отсъди, независимо в коя точка на терена се извършва и в коя минута. Безспорно е, че контакт има и че играчът на "Септември" натисна с ръка в гърба този от "Лудогорец". Така че нарушението е налице", каза Петров пред "Меридиан мач".

Той допълни, че съдийският наблюдател от УЕФА Марк Бата също подкрепя решението. "Гледах внимателно положението, гледа го и Марк Бата. Всички специалисти са на мнение, че нарушението е факт и трябва да се отсъди. На футболен език това, което направи играчът на "Септември", се нарича "джъмп" - скачане отгоре върху съперника."

"Не знам защо някои хора си мислят, че в наказателното поле критериите за нарушение са различни от тези извън него. Убийство ли трябва да стане, за да се даде дузпа? Ако този фаул се даде в центъра, никой няма да му обърне внимание", каза още Петров.

Той не посочи за колко време ще бъде наказан Чинков, а само че "ще седне временно на пейката заради лош мениджмънт при изпълнението на наказателния удар". "Дузпата трябваше да се изпълни повторно. Терзиев беше навлязъл в наказателното поле далеч преди изпълнението. Неслучайно при протестите играчите на "Септември" сочеха него", обясни Петров.

Коментарът на Петров предизвика остра реакция от "Септември". Спортният директор на клуба Кристиян Добрев заяви, че шефът на съдиите е "висша форма наглец", и го обвини, че "се крие зад Марк Бата" и "се явява адвокат на силните на деня".

"Този нагъл човек Петров, който при същия този съдия, свирил дузпа за "Ботев" срещу ЦСКА, на следващия ден свиква пресконференция и се извинява на ЦСКА. Защо? Слага се на г-н (Гриша) Ганчев ли? Защо сега не каза, че съдията е сбъркал и ще го накаже, защото е сбъркал", запита Добрев.

Dnevnik.bg