Гол с ръка на Фернандо Каранга върна ЦСКА на победния път в Първа лига. Червените постигнаха изстрадана победа с 2:0 при гостуването на "Дунав" (Русе). Бразилецът откри резултата в 34-ата минута, а Едвин Джеси добави второ попадение дълбоко в добавеното време.

Мачът в Русе беше белязан от още един скандален момент, при който капитанът на червените Божидар Чорбаджийски не беше изгонен за удар без топка в лицето на Васил Шопов.

ЦСКА се върна към победите след нулевото равенство с "Черно море" в предишния кръг. Червените събраха 54 точки след 16-ия си успех от 23 мача. Те се доближиха на три точки от лидера "Лудогорец", който на свой ред в събота спечели мача си със "Септември" (1:0) при изключително спорен мач.

Тимът на Стамен Белчев се представи много неубедително на кошмарния за игра терен в Русе, който беше изграден преди по-малко от година с 1 милиона лева финансиране от Министерството на младежта и спорта.

"Дунав" беше по-добрият отбор в големи периоди от мача и създаде далеч по-чистите положения за гол. Домакините обаче не се възползваха от шансовете си и допуснаха първа загуба от началото на 2018 г. Те остават с 21 точки, които им отреждат 12-ата позиция.

"Дунав" беше близо до гол още в седмата минута. Защитата на ЦСКА не успя да изчисти топката след центриране от корнер. Тя попадна в Бирсент Карагерен, който веднага отправи фалцов удар с левия крак към горния десен ъгъл на Витаутас Черниаускас. Топката обаче премина малко над вратата.

Само две минути по-късно домакините организираха хубава атака по левия фланг. Карагерен напредна и центрира от аутлинията към вратарското поле. Мамаду Ндиайе изпревари Николай Бодуров и стреля, но топката срещна гредата.

В 11-ата минута бранителите на ЦСКА позволиха токата да мине над главите им и да стигне до Божидар Васев. Той опита труден удар с левия крак от движение, но не успя да намери вратата. В следващите минути липсваха интересни положения. Двата отбора се бореха с тежкия терен и много рядко успяваха да изградят добри атаки.

В 34-ата минута ЦСКА откри резултата в първия случай, в който създаде напрежение в наказателното поле на "Дунав". Кристиан Малинов беше оставен да стреля на десетина метра от вратата, топката се отби в ръката на Каранга и влетя в мрежата. Реферът Георги Кабаков не видя нищо нередно и посочи центъра.

Три минути по-късно дойде и другият спорен момент. При борба за висока топка в наказателното поле на ЦСКА Чорбаджийски удари два пъти Шопов - първо в рамото, а след това в лицето.

Последва голяма разправия между играчите на ЦСКА и "Дунав", която се разигра във вратата. Кабаков не отсъди нарушение, а показа по два жълти картона за двата отбора - на Чорбаджийски, Шопов, Бодуров и Васев.

Второто полувреме също започна с положение пред вратата на ЦСКА. В 52-ата минута Шопов изведе Васев в наказателното поле, а последният опита от малък ъгъл да прокара топката между краката на Черниаускас. Вратарят на червените обаче реагира бързо и спаси.

Десет минути по-късно и вратарят на "Дунав" Мартин Луков се отличи с много добра намеса след далечен удар на Кирил Десподов. В 68-ата минута се стигна до пряк свободен удар на границата на наказателното поле на ЦСКА. Шопов стреля опасно към далечния ъгъл, но топката премина покрай гредата.

"Дунав" хвърли всички сили в атака в последните минути, но не стигна до повече добри ситуации пред Черниаускас. В добавеното време домакините получиха втори гол на контраатака. Каранга се пребори за първа топка в половината на русенци, измъкна се от двама защитници и се озова очи в очи с Луков. Бразилецът направи неуспешен опит да прехвърли вратаря, но влезлият като резервата Джеси догони топката и от малък ъгъл я насочи в опразнената врата.

Dnevnik.bg