Младата надежда на българския тенис Адриан Андреев получи първа повиквателна в националния отбор. 16-годишният състезател е един от четиримата избраници на капитана Тодор Енев за предстоящите двубои в купа "Дейвис".

През февруари Андреев влезе в историята като първия тенисист, роден през третото хилядолетие, който играе в основна фаза на състезание от световния тур на АТП. Това се случи в тенис турнира в София, в който тинейджърът се включи с "уайлд кард".

Другите трима в състава за купа "Дейвис" са Димитър Кузманов, Александър Лазов и Васил Младенов. Кузманов и Лазов са най-предно класираните българи след Григор Димитров, като заемат съответно 326-о и 461-о място. Младенов е №1073, като на него се разчита за мачовете на двойки.

България се намира в най-слабата дивизия на купа "Дейвис" в зона "Европа" - Трета група. В нея се състезават 16 отбора, разделени в два турнира. Домакин на първия е Пловдив, а на втория - черногорският град Улцин. Само победителите от двата турнира ще спечелят промоция за горната дивизия - Втора група на евро-африканската зона.

Българският отбор ще се бори за промоция с Албания, Андора, Кипър, Исландия, Македония, Монако и Сан Марино. Осемте отбора ще бъдат разделени в две групи, а победителите от тях ще продължат към финалния плейоф.

Турнирът в България ще се проведе от 4 до 7 април на червените кортове на тенис клуб "Локомотив" в Пловдив.

Dnevnik.bg