Българският шампион "Лудогорец" е сред отборите, които имат най-доминиращо представяне в европейските първенства, сочи проучване на Международния център за спортни изследвания (CIES). Лидерът в Първа лига е на второ място по данните на Футболната обсерватория, като отстъпва единствено на "Порто".

Класацията се прави на база на отправените удари и тези, които отборът е инкасирал от наказателното поле. Всеки от тимовете е представен чрез съотношението на ударите, като при "Лудогорец" то е 3.66. Футболистите на тима от Разград са отправили 227 изстрела срещу 62 на техните съперници. При "Порто" съотношението е 3.79 – 258 срещу 68.

Проучването представя данни до 20 февруари 2018 година. На практика в него не влиза последният домакински мач на "Лудогорец", който беше спечелен с 1:0 срещу "Септември" (София).

Дотук през сезона в Първа лига "Лудогорец" е вторият най-добър домакин. Шампионите са спечелили девет от 12-те си мача в Разград, в два завършиха наравно и загубиха веднъж от ЦСКА с 1:2 през ноември. Тимът на Димитър Димитров е спечелил 29 точки при голова разлика 25:6. Единствено "Левски" е по-силен домакин, като сините нямат загуба на "Георги Аспарухов" - девет победи и три равни с голова разлика 19:2.

В класацията за най-доминиращите състави като домакини "Лудогорец" е пред "Цървена звезда", "Наполи", "Динамо" (Загреб), "Манчестър сити", "Бенфика", "Славия" (Прага), "Селтик" и ПСЖ.


От всички тимове в топ 10 само два не са на първо място в първенствата си - "Бенфика" е втори в Португалия зад "Порто", а "Славия" (Прага) изостава с девет точки зад "Виктория" (Пилзен) в чешкия шампионат.

ЦСКА е 11-и, като при червените съотношението е 2.71. Отправените удари са 190, а получените - 70. От водещите тимове в България ЦСКА изгуби най-много точки като домакин. В 11-те срещи на "Българска армия" футболистите на Стамен Белчев излязоха победители в седем, загубиха веднъж и три пъти завършиха наравно.

В класацията попада и "Левски", който е 29-и. Въпреки стабилното си представяне в точков актив сините са отправили само 144 удара, това прави средно по 12 на мач, а при "Лудогорец" броят е почти двойно повече – 23.

Нито един друг български отбор не фигурира в местата до 100. Далеч назад в подреждането са "Челси" (55-и), "Милан" (80-и) и "Арсенал" (92-и).

По-рано през годината "Лудогорец" попадна и в друга класация на Международния център за спортни изследвания. В нея българските шампион беше сред отборите с най-стабилни защити.

Дневник