"Левски" призова председателят на съдийската комисия към БФС Петър Петров да подаде оставката си заедно с целия си екип. Сините изразиха недоволството си в писмо в остър тон и поставиха серия въпроси.

От клуба са разочаровани от съдийството в миналия кръг, като отчитат помощ за "Лудогорец" и ЦСКА. Шампионите се наложиха с 1:0 срещу "Септември" с гол от спорна дузпа в края на добавеното време, а червените стигнаха до 2:0 срещу "Дунав" в Русе в мач, в който получиха подкрепа от съдията Георги Кабаков.

Писмото на "Левски" е подписано от изпълнителния директор Красимир Иванов, който посочва, че "битката за титлата на българския шампионат явно се е изместила от футболния терен в ръцете на съдийската комисия на БФС".

"Време е БФС да даде пример и да застане на страната на справедливия футбол, да осигури феърплей и да покаже, че футболните спорове се решават единствено на терена. Не на паркинги, на срещи на четири очи или в тъмни канцеларии. Защото бездействието в тази насока лепва мръсно петно върху българския футбол и поражда омерзение към играта, която всички обичат", посочва той в писмото, адресирано до Петров.

Иванов призовава за "незабавни, твърди и ясни промени в българското футболно съдийство". "Време е БФС да покаже, че разбира, че щом наказва с глоби клубовете, когато техните привърженици ругаят по адрес на футболната централа, трябва да покаже също, че е готов да изреже до край тумора в българското съдийство. Време е за незабавна оставка на цялата съдийска комисия и вашата като неин председател."

От "Левски" поставят серия въпроси към Петров и ръководената от него комисия. "Това ли са новините, от които българският футбол се нуждае? Това ли са действията, с които се надяваме да привлечем хиляди по нашите стадиони", пита Иванов.

Той припомня, че Кабаков е бил наказан след мача между ЦСКА и "Лудогорец", и повдига въпроса дали е редно в завръщането си отново да е съдия на двубой на червените. "Спомняте ли си, че съдията Георги Йорданов беше изваден от съдийството за правилно съдийско решение в идентична ситуация в мача "Левски" – "Литекс" през декември 2015 година?"


"Имат ли нужда младите български футболисти да виждат в редиците на отборите, претендиращи за титлата, футболисти, които демонстрират нагло поведение и вяра в това, че победа им е гарантирана? Как можем да позволим да оставим незабелязано поругаването на футболните правила и арогантно отношение към противниковите състезатели? Можем ли да похвалим тези, които бият и след това се крият, окрилени от обгърналото ги усещане за безнаказаност? Не виждаме ли, че всеки подминат случай на проявено безпардонно насилие на терена води след себе си други по-шокиращи прояви", продължава Иванов.

Според думите му съдийски назначения будят съмнение и подозрение. "Моралът в съдийството е в сериозен упадък. Избягването на налагане на сериозни наказания подхранва плевелите, които задушават нашия футбол."

"Левски" е поредният клуб, който призовава за оставката на Петров. През есента такъв призив дойде от "ЦСКА - София" и от "Ботев". Почти след всеки кръг има оплаквания за груби грешки в съдийството.

След една от грешките Петров се извини на клуба от "Българска армия". Съветникът на БФС по въпросите за съдийството Марк Бата пък видя положително развитие.

"Оценката ми за съдийството генерално е положителна. Вижда се подобрение при съдиите, което не можем да кажем само от мачовете във вътрешното първенство, но и от международните срещи. Няма как да си затворим очите за някои големи грешки, но такива виждаме във всички шампионати. Естествено моята работа е да намаля тези в България", каза Бата.

"Левски" имаше недоволство и претенции, че е ощетен в мача си срещу "Верея" в Стара Загора, когато загуби. Тогава бившият изпълнителен директор на клуба Наско Сираков реагира много остро. В друг случай той каза: "Винаги когато някой отбор понадигне глава и е готов да съперничи или да оспори превъзходството на "Луогорец" в последните години, му биват подрязвани крилата. Поне това е тенденцията, която аз забелязвам. И мога да извадя сто примера."

В домакинството си на "Верея" обаче сините спечелиха с гол с ръка на Давид Яблонски.

В края на септември Петров е бил предупреден от Областната дирекция (ОД) на МВР във Велико Търново, че е "поръчан" на силова бригада.

Dnevnik.bg