Италианското първенство ще въведе по-кратък трансферен прозорец през лятото от началото на следващия сезон, обяви временният комисионер на футболната федерация Джовани Малаго. Клубовете и ръководството на лигата се споразумяха трансферният прозорец да приключи на 18 август, ден преди началото на сезона в Серия А.

Решението на италианската федерация следва примера на Висшата лига, която въведе промяната още през септември. В момента трансферният прозорец в повечето първенства затваря в началото на септември, между две седмици и месец след като шампионатите са започнали.

В последните години това доведе до сериозни оплаквания от треньорите, които твърдят, че не могат да се подготвят добре за сезона и след изиграването на няколко мача могат да загубят ключови футболисти.

Малаго, който е президент на Италианския олимпийски комитет, добави още, че Серия А ще въведе мачове по Коледа и Нова година, отново по примера на Висшата лига. През тази зима за пръв път беше проведен експеримент с мачове в празничния период, когато се изиграха срещите от четвъртфиналите за Купата на Италия.

Планът е да се проведат два кръга – един по Коледа и един около Нова година. След това ще има и традиционната триседмична зимна пауза.

"Догодина мачове ще има на 22, 26 и 29 декември, а след това шампионатът ще бъде възобновен на 20 януари", каза Малаго.

Зимният трансферен прозорец също ще се затваря преди подновяването на мачовете.

Dnevnik.bg