Организационният комитет на световното първенство по футбол в Русия съобщи, че стадион "РЖД арена" в Москва ще бъде използван за тренировки на съдиите със системата за видеоповторения. Съоръжението, на което "Локомотив" (Москва) играе домакинските си срещи, ще може да се ползва от реферите от 3 юни.

В събота Международния футболен борд (ИФАБ) одобри с пълно единодушие използването на технологията за световното първенство.

"Знаем колко е важно за съдиите да имат практика със системата, защото не всички първенства имат въведена технологията. Говорихме с хора от ФИФА и те са на същото мнение", каза генералният директор на Русия 2018 Алексей Сорокин.

Разходите за оборудването на всички стадиони ще се покрият от ФИФА и няма да се отразят ма бюджета на световното първенство. "Самата инсталация на системата не е толкова сложна. Вече има фирма, която е изцяло подготвена. Изчакваме последното гласуване, което трябва да бъде формалност, и започваме. ФИФА вече осигури средствата", добави Сорокин.

Той добави, че от следващия сезон системата ще се използва и в руската Премиер лига. Видеоповторенията вече са част от италианската Серия А и германската Бундеслигата, а от лятото на 2018 г. ще бъдат въведени и в испанската Ла Лига.

В края на марта ФИФА ще обяви окончателния списък със съдиите, които ще ръководят мачовете от световното първенство. В началото на юни те ще пристигнат в Москва за подготовка. Освен тренировки със системата за видеоповторения те ще имат и специален семинар.

Дневник