„Левски" победи "Черно море" с 3:2 в един от най-атрактивните мачове от началото на пролетния полусезон в Първа лига. Сините трябваше да играят с човек по-малко в продължение на 35 минути, но успяха да измъкнат трите точки.

Двубоят на стадион "Тича" във Варна беше изпълнен с интересни моменти. Освен петте гола и червения картон на Антонио Вутов зрителите видяха още напрегнати ситуации пред двете врати и няколко спорни решения на съдийската бригада, ръководена от Станислав Тодоров.

Мачът започна по-предпазливо, като в първите минути двата отбора си размениха по един безопасен удар от дистанция. Постепенно играта стана по-динамична, а гостите от София имаха леко игрово предимство.

В 14-ата минута "Левски" беше много близо до попадение. Милош Цветкович центрира коварно от десния фланг и хвана неподготвен Макенджиев. Вратарят на "Черно море" направи нескопосан опит да избие топката и тя се насочи право към главата на Ривалдиньо. Бразилецът беше на около метър от голлинията и със сигурност щеше да отбележи. Бившият играч на "Левски" Даниел Димов обаче предотврати попадението с впечатляваща намеса.

При последвалия корнер гостите от София имаха основателни претенции за дузпа. Жорди Гомес центрира към вратарското поле, а Димов удари топката с ръка. Движението на ръката на бранителя беше към топката и предотврати потенциална опасност. Станислав Тодоров обаче прецени, че няма основание за дузпа.

В 21-ата минута по-активната игра на "Левски" даде резултат след отлична индивидуална проява на Вутов. Той получи топката пред наказателното поле, след което се освободи технично от двама противникови играчи и с плътен удар с левия крак от границата на пеналта насочи топката в долния десен ъгъл.

Авансът на "Левски" обаче се задържа по-малко от минута и половина. Сините проспаха дълго подаване зад централната линия на Илиас Хасани. Мариан Огнянов овладя в наказателното поле, подмина реагиралия прекалено бавно Аймен Белаид и центрира успоредно на голлинията. Радослав Василев изпревари Давид Яблонски и стреля на три-четири метра от вратата. Николай Кръстев спаси удара, но топката рикошира в нападателя на "Черно море" и се озова в мрежата.

Последваха силни минути за домакините. След половин час играе Огнянов беше изведен вляво от вратата при бърза контраатака. Авторът на единствения гол на "Левски" в Шампионската лига стреля от малък ъгъл, но Кръстев спаси.

В 33-ата минута "Черно море" стигна до второ попадение, но то беше отменено заради несъществуваща засада. Мехди Фенуш се измъкна зад защитата след подаване от дълбочина, подмина вратаря Кръстев и насочи топката в мрежата, но флагът на страничния съдия беше вдигнат.

Само пет минути по-късно "Левски" отново излезе напред в резултата. Вутов пусна чудесно прехвърлящо подаване зад защитата за Паулиньо. Бразилецът надбяга бранителите на "Черно море" и спокойно насочи топката покрай Макенджиев - 2:1.

Девет минути след почивката правещият силен мач за "Левски" Вутов беше изгонен с директен червен картон. Той остави своя отбор с човек по-малко на терена по много глупав начин, след като без топка и при спряна игра изрита в прасеца Хасани.

В 64-ата минута се стигна до най-красивия момент в мача. Георги Илиев отправи страхотен удар със странична ножица, но Николай Кръстев се разтегна максимално и направи блестящо спасяване с една ръка.

По-малко от минута след тази ситуация се стигна до трети гол в полза на "Левски". Жорди Гомес центрира от свободен удар към Яблонски, който беше изпуснат на далечната греда и отблизо прати топката във вратата с глава - 3:1.

В 76-ата минута "Черно море" намали изоставането си. Дани Кики получи топката вляво от вратата, завъртя се и достави перфектно центриране на границата на вратарското поле. Василев изпревари неубедителния в този мач Белаид и с глава отбеляза втория си гол в двубоя.

Две минути по-късно домакините имаха отлична възможност да изравнят. Атанас Зехиров премина през няколко играчи на "Левски" и си отвори чудесна позиция за изстрел. Десният бек обаче насочи топката право в Николай Кръстев.

"Черно море" се настани трайно около наказателното поле на "Левски" в последните минути. Защитата на сините обаче не допусна повече опасности пред Николай Кръстев.

"Левски" записа трета победа от четири мача през пролетния полусезон и събра 49 точки. Сините се доближиха на 11 от лидера "Лудогорец" и на пет от втория ЦСКА, който посрещна "Етър" в четвъртък. Тимът на Делио Роси се откъсна с осем точки пред четвъртия "Берое" след десетия си пореден мач без загуба в Първа лига.

След днешните мачове вече са ясни пет от отборите, които ще играят в първата шестица след края на редовния сезон. "Ботев", който по-рано победи "Витоша" с 3:0, събра 36 точки и вече не може да бъде изместен от топ 6.

Два кръга преди началото на плейофната фаза "канарчетата" поведоха с осем точки пред градския съперник "Локомотив", който загуби с 1:3 от "Септември". "Септември" и "Черно море" имат по 27 точки. "Верея" затваря първата шестица с 32 точки.

Dnevnik.bg