След четири поредни загуби във всички турнири "Арсенал" се върна на победния път и даде сериозна заявка в Лига Европа с успех 2:0 над "Милан" като гост. "Артилеристите" взеха комфортна преднина преди реванша на "Емиратс" след седмица.

Дербито от осминафиналната фаза в турнира оправда очакванията, след като мачът се игра на високо темпо и предложи много положения. "Арсенал" стигна до важната победа, възползвайки се по отличен начин от положенията, които му се откриха.

Тимът на Арсен Венгер показа съвсем различно лице от безобразното си представяне през 2018 г. дотук и спечели едва за пети път от Нова година насам.

Хенрик Мхитарян и Аарън Рамзи се разписаха за "Арсенал" още през първата част, а и в двата случая Месут Йозил асистира за попаденията.

"Милан" загуби за пръв път след 13 срещи без поражение. Освен това "росонерите" пуснаха гол в мрежата си след серия от 599 минути, в които "заключиха" своята врата.

"Милан", който в предишния кръг отстрани "Лудогорец", започна много вдъхновено срещата и в първите няколко минути стигна до поредица от три корнера. Всяко центриране на "росонерите" вещаеше опасност, след като се усещаше притеснение в защитата на "Арсенал".

"Артилеристите" все пак удържаха първоначалния натиск на домакините и след началните 10 минути започнаха да действат с много по-голяма увереност. Футболистите на Арсен Венгер изнесоха играта в по-предни позиции и разиката веднага се усети.

В 15-ата минута Хенрик Мхитарян откри след голяма доза късмет. Арменецът получи пас от Месут Йозил, финтира бранител в червено-черно и стреля без да се забавя. Топката се отби в петата на Леонардо Бонучи и стана неспасяема за стража на "Милан" Джанлуиджи Донарума.

Попадението на Мхитарян стъписа домакините и дълго време "Милан" не успя да намери играта си. Патрик Кутроне остана изолиран в предни позиции, докато Сусо срещаше проблеми на фланга срещу Сеад Колашинац.

Единствените опасности, до които стигаха "росонерите" бяха след статични положения. При един корнер Бонучи изпревари вратаря на "Арсенал" Давид Оспина, но стреля встрани от целта.

Вместо това контраатаките на "Арсенал" бяха много опасни и след една от тях Мхитарян удари греда. Халфът на "артилеристите" повтори упражнението от 15-ата минута, но този път топката не намери мрежата.

Все пак в добавеното време на първата част "Арсенал" отбеляза втори гол, дело на Аарън Рамзи. Уелсецът получи перфектен пас от Йозил между двама защитници, финтира Донарума и се разписа на празна врата.

Повторенията пък показаха, че Рамзи се измъква на ръба на засада, след като Алесио Романьоли се забавя с това да се изтегли.

През първата част "Милан" не успя да отправи нито един точен удар към вратата на Оспина, а фактът че притежаваше повече топката също не помогна особено много на "росонерите".

Второто полувреме започна с положение на сметката на "Арсенал", след като Дани Уелбек беше изведен срещу Донарума, но след двоен рикошет топката излезе в аут.

"Милан" отговори с шут на Чалханоглу, който за първи път попадна в очертанията на вратата, но не беше никакъв проблем за колумбийския страж на "артилеристите".

След 60-ата минута Дженаро Гатузо смени схемата на отбора си, който заигра с дваа чисти нападетели. Никола Калиния и Андре Силва се появиха на терена вместо Кутроне и Чалханоглу, а "Милан" премина в 4-4-2.

До края на двубоя се игра основно пред вратата на Давид Оспина, но "Милан" така и не стигна до чисто голово положение. "Росонерите" не успя да отправят повече точни удари, а освен това в заключителните минути "Арсенал" задържаше повече топката, отдалечавайки я от наказателното си поле.

Дневник