Предпоследният ден от предсезонните тестове във Формула 1 беше белязан с рекордно постижение на Себастиан Фетел на пистата "Каталуня" край Барселона. Пилотът на "Ферари" подобри с повече от секунда неофициалния рекорд на трасето, записвайки резултат 1:17.182.

Постижението на Фетел беше с най-новите смеси на "Пирели" хиперсофт, които са и най-меките. Те са нови за сезон 2018.

За първи път от началото на изпитанията през 2018 г. пилотите успяха да карат при добри условия, без силен вятър и при по-високи температури, което доведе и до по-добри резултати. Освен това повечето отбори натовариха техниката на максимум.

"На този етап от тестовете резултатите все още не са толкова важни. Според мен е от значение, че SF71H е бърз болид, който е и много издръжлив. Все още имаме какво да свършим преди първото състезание за сезона", каза Фетел, който кара за последно в тестовете.

Той завъртя общо 188 обиколки, или 875 километра за деня. Германецът направи симулация на състезание, както и поредица от дълги серии обиколки с различно количество гориво.

От "Ферари" провериха и темпото на своя пилот при движение зад друг болид на пистата. 187 обиколки пък направи Макс Верстапен, който обаче имаше разична програма. Асът на "Ред бул" даде девети резултат с гумите софт, но изследваше аеродинамични елементи и различни настройки на окачването си.

Двамата пилоти на "Мерцедес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън си поделиха по една сесия, като общият им брой обиколки беше по-малък от този, който Фетел направи. Финландецът, който караше сутринта направи 97 обиколки и постигна най-добрия си резултат с гумите медиум – 1:19.532.

Световният шампион Хамилтън също се концентрира над дългата серия от обиколки. Той завърши с 84 тура и резултат 1:19.296 (гуми медиум).

Освен "Ферари", много голям брой обиколи направиха още пилотите на "Хаас" Кевин Магнусен (153) и Пиер Гасли с "Торо Росо". Датчанинът беше с втори резултат след Фетел, но на 1.1 секунди с гумите суперсофт (третите по твърдост), а Гасли – трети с хиперсофт.

За първи път от началото на тестовете екипът на "Макларън" нямаше проблеми. Щофел Вандорн, който беше в кокпита успя да направи 151 обиколки, а най-добрият му резултат беше 1:18.855 (гуми хиперсофт). Белгиецът изостана с малко над секунда и половина от Фетел.

"Денят беше много продуктивен за нас, след като направих много обиколки. В сутрешната сесия работихме над настройките и това как се държи колата с различните типове гуми", каза Вандорн.

Пилотът на "Макларън" успя да направи и симулация на състезание след обедната пауза.

В тестовия ден бяха засечени и максималните скорости, които развиват пилотите. Болидът на "Мерцедес" стигна 332.3 км/ч, с два по-бързо от "Форс Индия", който също е задвижван от двигател на германския концерн.

Най-високата скорост, която Себастиан Фетел разви на пистата беше 327.2 км/ч, докато най-ниското постижение беше на "Макларън" – само 315.7. Дори двигателят на "Хонда" в болида на "Торо росо" достигна 324.3 км/ч.

В петък предстои последният ден от предсезонните изпитания във Формула 1.

Дневник