Сметките на Международната федерация по шах (ФИДЕ) в Швейцарската централна банка ще бъдат затворени. Причината за решението е ситуацията с президента на организацията Кирсан Илюмжинов, който изтърпява санкции от САЩ заради предполагаеми близки отношения с правителството на Башар Асад в Сирия.

Руският милионер, който заема президентския пост от 1995 г., беше обвинен, че подпомага материално и действа в името на терористичната групировка Ислямска държава.

В края на 2015 г. бордът на директорите на ФИДЕ отстрани Илюмжинов и му забрани достъп до всички финансови и бизнес операции на организацията. Въпреки това в сайта на ФИДЕ Илюмжинов все още е записан като президент.

Преди година бившият депутат обвини организацията, че се е опитала да фалшифицира оставката му. Тогава Илюмжинов заяви, че възнамерява да изкара пълния си мандат и ще обмисли дали ще участва в изборите през септември.

На 12 февруари Швейцарският федерален съд предупреди ФИДЕ, че е готов да затвори сметките ѝ заради продължаващите неуредици около Илюмжинов. От банката обявиха тогава, че предприемането на крайни действия е само въпрос на време.

"Г-н Илюмжинов отрича скандалните и фалшиви обвинения срещу него. Той не е наясно, че сметките на ФИДЕ са били замразени. Г-н Илюмжинов вярва, че обвиненията са част от продължаващата кампания за дискредитиране, свързана с борбата за власт във ФИДЕ преди изборите през тази година", каза адвокатът на Илюмжинов Найджъл Кушнер.

Дневник