В периода 2007-2017 г. държавата е отпуснала 29 861 316 лева за подпомагане на състезатели в зимните спортове, обяви спортният министър Красен Кралев. Парите са били разпределени между шест федерации - по ски, биатлон, кънки, хокей на лед и шейни на улей и естествени трасета.

Средствата са отпуснати по две програми на министерството на младежта и спорта - за олимпийска подготовка и за спорт за високи постижения. Кралев уточни, че сумата не е вложена само в подсигуряването на участниците в олимпийските игри.

"Тези средства за изразходвани от спортистите във всички възрасти. Финансирани са подготовката и възстановяването им, участието в състезания от международния и държавния календар, закупуване на екипировка и спортни уреди, както и ежемесечни премии на спортисти и треньори", каза Кралев от парламентарната трибуна.

В последните три зимни олимпийски игри България не успя да спечели медал, а най-добрите класирания бяха седмо място на Евгения Раданова в шорттрека във Ванкувър през 2010 г. и пето и шесто място на Александра Жекова в бордръкроса съответно в Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018.

"Олимпийските игри са само завършекът на един четиригодишен цикъл, по времето на който се провеждат множество състезания от най-висок ранг. В тях българските спортисти записаха сериозни класирания", заяви Кралев.

Той постави на първо място успехите на Радослав Янков, който през 2016 г. спечели големия кристален глобус в алпийския сноуборд, а година по-късно завърши втори в генералното класиране и грабна малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Българинът записа още четвърто и шесто място на световното първенство в Сиера Невада през 2017 г.

"Александра Жекова записа две четвърти места на последните световни първенства. Красимир Анев и Владимир Илиев имат над 15 медала от европейски и други първенства. Алберт Попов спечели два медала от младежкия олимпийски фестивал през 2015 г. Катрин Маноилова и Валентин Миладинов взеха медали от първите зимни олимпийски игри за младежи", изтъкна още Кралев.

По думите на министъра "спортът е най-силно засегнат от преминаването от планова към пазарна икономика". Той за пореден път отдаде неудовлетворителните резултати на "липсата на подходяща спортна инфраструкура".

Кралев каза още, че приемането на внесения от него проектозакон за младежта и спорта ще доведе до положителна промяна, защото по думите му ще стимулира частните инвестиции.

Dnevnik.bg