Микаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за втора поредна година. 22-годишната американка си осигури големия кристален глобус пет състезания преди края на сезона.

Шифрин се нуждаеше от място в топ 6 в гигантския слалом в Офтершванг. Олимпийската шампионка в дисциплината завърши трета, а най-близката й преследвачка в генералното класиране Уенди Холденер остана едва 14-а.

Шифрин събра 1573 точки след 16-ия си подиум за сезона. Тя вече е недостижима и на теория за Холденер, която има 974 точки. Германката Виктория Ребенсбург е трета с 847 точки, следвана от норвежката Рагнхилд Мовинкел с 815 и словачката Петра Влъхова с 814 точки.

Мовинкел ознаменува чудесния си сезон с първа победа за Световната купа в своята кариера. 25-годишната състезателка, която спечели два сребърни медала в Пьонгчанг - в гигантския слалом и спускането, триумфира в Офтершванг по безапелационен начин.

Мовинкел постигна най-доброто време в първия манш - 1:17.83 мин., а във второто преминаване по трасето даде трети резултат. Тя завърши с общо време 2:34.80 мин. и солиден аванс от 0.66 сек. пред Виктория Ребенсбург.

Германката не успя да зарадва своите сънародници с победа, която щеше да и осигури предсрочно и малкия кристален глобус в гигантския слалом. Преди последния старт в дисциплината - на 18 март в Оре, тя има 582 точки и огромен аванс от 98 точки пред световната шампионка Теса Уорли.

Шифрин финишира трета в Офтершванг с пасив от 0.74 сек. Само на 22 години тя вече има два златни и общо три медала от олимпийски игри, три поредни световни титли в слалома, два големи кристални глобуса и четири малки световни купи.

В събота американката почти сигурно ще си осигури и пета поредна световна купа в коронната си дисциплина - слалома.

Дневник