Мениджърът на "Манчестър сити" Пеп Гуардиола беше глобен с 20 хиляди паунда за използването на политически символ по време на мача с "Уигън" (0:1) за Купата на Англия. Испанецът носеше жълта лента в подкрепа на арестуваните политици в родната му Каталуня.

Гуардиола сложи за пръв път жълта лента през ноември и оттогава неизменно носи такава. Футболната асоциация проведе разговори с испанския мениджър и два пъти му отправи официални предупреждения, че нарушава правилата за екипировка и реклама.

Мениджърът на "Манчестър сити" заяви след мача с "Уигън", че "винаги" ще носи жълта лента. "Не става въпрос за политика, а за демокрация. За това да помогнем на хора, които не са направили абсолютно нищо. Аз съм мениджър, но преди всичко съм човек", каза той.

"Мога да я нося и на друго място, не само на гърдите. Те знаят, че ще я нося винаги. Ако нарушавам правилата, ще приема глобата. Четирима души са в затвора. Има други хора, които не са в Каталуня, и когато се приберат, също ще се озоват в затвора", допълни Гуардиола.

Футболната асоциация реши да повдигне обвинения срещу испанския треньор миналата седмица. Мениджърът на "Сити" ги е приел и няма да обжалва, съобщиха медиите в Англия.

Въпреки обвинения Гуардиола носеше жълта лента в последния шампионатен мач на "гражданите" - победата срещу "Челси" (1:0) в неделя. Така беше и във всичките му появи покрай двубоя с "Базел" (1:2) в Шампионската лига.

"УЕФА има друго мнение по отношение на тези неща. Те казват, че няма проблем да носиш нещо дотогава, докато го правиш с уважение. Тук (в Англия) очевидно е различно", каза преди време мениджърът на "Манчестър сити".

Дневник