Деветкратния шампион в Световния рали шампионат (WRC) Себастиен Льоб се завърна по невероятен начин към състезанията и заема временно второ място след първия ден на рали "Мексико". Френският пилот на "Ситроен", който обяви завръщането си във WRC за стартовете в Мексико, както и асфалтовите ралита в Корсика и Каталуня.

Льоб изостава със 7.2 секунди зад лидера в надпреварата Дани Сордо с "Хюндай". Испанецът спечели две скоростни отсечки, но постоянното му представяне му помогна да води в ралито. Льоб изоставаше с 14 секунди, но спечели седмия и осмия етап – Ел чоколат и Ортега, за да скъси преднината на Сордо.

През целия ден Льоб не завърши по-назад от шесто място в етапите и показа постоянство.

"Това, че бях с по-заден стартов номер ми помогна доста. Денят се оказа много добър за нас и сме доволни. Не знаех какво да очаквам преди началото на ралито", каза Льоб.

След първите 10 етапа третото място заема От Танак с "Тойота". Той преодоля проблеми с прегряване на своята кола и е на 11 секунди зад Сордо. От екипа бяха принудени да сменят част от електрониката, което доведе и до загуба на мощност за естонеца.


Танак все пак спечели един етап – най-краткият от 2.3 километра, който се проведе на пистата в Леон.

Другите двама пилоти на "Тойота" нямаха същия късмет и вече са извън сметките. Есапека Лапи катастрофира в седмия етап и не успя да го завърши, докато Яри-Мати Латвала имаше проблеми с осмия етап.

Опитният финландец спря заради проблеми с алтернатора, но ще се завърне за съботните етапи.

Световният шампион Себастиен Ожие с "Форд" спечели последния етап за деня и е пети в класирането, на 30 секунди зад Сордо. Французинът имаше проблеми рано през деня, но после намери по-добро темпо.

Лидерът в световния шампионат и победител от рали "Швеция" Тиери Ньовил изостава на повече от две минути зад съотборника си Сордо. Белгиецът имаше трудности, след като откриваше трасето, а за капак загуби повече от 20 секунди след проблеми в налягането на маслото на своя i20.

Малко по-късно се появиха и проблеми с кормилната уредба, заради които Ньовил се срина до седмата позиция.

В съботния ден предстоят 140.35 състезателни километра, като пилотите ще направят по две преминавания на отсечките Хуахуатито, Отатес и Ел Бринко, две минавания на пистата в Леон, а за финал има нощен етап по улиците на града.

Дневник