Манчестър юнайтед" спря устрема на "Ливърпул" след победа с 2:1 в издание №200 на голямото дерби в английския футбол. "Червените дяволи изиграха перфектно първо полувреме, в което напълно обезличиха мърсисайдци и взеха два гсолиден аванс с два ранни гола. През втората част тимът на Жозе Моуриньо удържа победата със сърцата и много стабилна игра в защита.

Маркъс Рашфорд вкара двете попадения за "Юнайтед" в 14-ата и 24-ата минута, а Ерик Баи си отбеляза автогол в 66-ата минута. "Юнайтед" записа трети пореден успех във Висшата лига и се откъсна на второто място. "Червените дяволи" събраха 65 точки след 20-ата си победа от 30 мача и поведе с пет точки пред "Ливърпул" и със седем пред "Тотнъм".

Двубоят на "Олд трафорд" сложи край на серията от четири поредни шампионатни равенства между двата отбора. "Юнайтед" взе първа победа в дербито от 17 януари 2016 г., а "Ливърпул" остава без успех срещу големия съперник от 16 март 2014 г.

Тимът на Моуриньо направи много силно първо полувреме, в което надигра тактически своя съперник. Домакините приеха играта в своята половина, но защитници пазеха отлично бързите играчи в атаката на "Ливърпул" - Мохамед Салах, Садио Мане и Роберто Фирмино. В същото време Неманя Матич, Скот Матоминей и Хуан Мата не позволяваха на халфовете на "Ливърпул" да изострят атаките на гостите.

"Юнайтед" печелеше повечето единоборства в центъра и почти всяка първа топка благодарение на мощта на Ромелу Лукаку. Белгиецът имаше тотално предимство пред Деян Ловрен при високите топки и това донесе и двете попадения на "червените дяволи".

В 14-ата минута Лукаку се пребори с Ловрен за изритана от Давид де Хеа топка и изведе на скорост Маркъс Рашфорд. Английският национал напредна, финтира колебливия Трент Алекзандър-Арнолд и насочи топката в далечния ъгъл с фалцов удар с десния крак.

Десет минути по-късно ситуацията се повтори. Де Хеа изпълни свободен удар от наказателното си поле, Лукаку отново се пребори с Ловрен и пусна извеждащо подаване към Алексис Санчес. Върджил ван Дайк пресече подаването, но топката попадна в Рашфорд, който успя да я насочи в мрежата покрай Алекзандър-Арнолд.

"Юнайтед" продължи изпълнява перфектно тактически си план, като не позволяваше да се стигне до удари от опасни позиции пред Де Хеа. В 38-ата минута "червените дяволи" бяха много близо до трети гол. Санчес центрира от левия фланг, Мата се измъкна от засадата и стреля със задна ножица от границата на вратарското поле. Топката обаче премина встрани.

Това се оказа третият и последен удар на "Юнайтед" към вратата на "Ливърпул". Домакините се оттеглиха на почивка с два гола аванс, а през второто полувреме очаквано се прибраха дълбоко в половината си.

"Ливърпул" обсади наказателното поле на "червените дяволи", но не успяваше да пробие здравата отбрана на съперника. Салах беше изолиран от Ашли Йънг, Фирмино през цялото време беше срещу поне двама играчи на "Юнайтед", а Мане, Милнър и Окслейд-Чембърлейн правеха доста грешки, когато получаваха повече пространство.

В 66-ата минута "Ливърпул" все пак успя да се върне в мача с доза късмет. Мане напредна отдясно и центрира, а Баи си вкара зрелищен автогол в пета при опита си да пресече подаването.

"Юнайтед" обаче не допусна повече грешки. "Ливърпул" опита удари от всякакви позиции, но почти всичките бяха блокирани от домакините. Гостите изпълниха цели 13 корнера в този мач, но и това не им помогна да се доберат до равенство.

Дневник