Гимнастичките в националните отбори на България не се подбират, а се посочват, това каза Нешка Робева. Славната треньорка разкритикува начина, по който работи българската федерация и индиректно отново влезе в спор с Илиана Раева, с която от години са в обтегнати отношения.

Треньорката обаче твърди, че не е желана в България и не ѝ се дава работи. "Когато не те искат на определено място, в случая България за съжаление... Мисля, че имам сили да работя и не съм спряла. Разбира се, има разочарование. Има неща, които са извън нас, каквото и да правим нещата се подреждат така, както трябва да бъдат. На мен не ми е писано да бъда треньор в България на национално ниво", каза Робева през Нова телевизия.

Робева каза, че подборът на националните отбори е чрез посочване, а не избиране. Тя твърди, че "победителите от национални първенства не се приемат с мотива, че не отговарят на международни стандарти".

"Тук (в България) не е добре, защото няма и селекция. Имахме много голям спор за дете, което уж се беше класирало. Не е възможно на държавни първенства деца да побеждават, а после да биват отхвърлени. Защо дете, което минава всички етапи на една селекция, не се допуска? Така мачкаме сума ти деца", добави Робева.

Според Робева ансамбълът на Германия не е готов за Световната купа в София. Тя все още не знае дали ще бъде в "Арена армеец" за състезанието.

"Мога да застана пред българската публика през септември на световното първенство, когато смятам че ще са готови. Не съм отказвала да говоря за българския спорт и го правя чрез децата на "Левски".

Участието на Робева в телевизионен ефир предизвика остра реакция от президента на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Илиана Раева. Тя използва профила си във "Фейсбук", за да отговори на бившата си треньорка.


Раева добави, че в понеделник ще бъдат показани всички официални документи за начина, по който се прави селекцията на национални отбори.

"Недопустимо за треньор като Нешка, по този недостоен начин да се опитва да нагнетява обстановката в българската художествена гимнастика дни преди най-важното ни състезание този месец - Световната купа в София. Недопустимо и твърде жалко, но разбираемо за треньор като Нешка да си позволи по този грозен начин да манипулира общественото мнение, без капка свян, че изопачаваш както си искаш фактите", написа Раева.

Дневник