Само за няколко часа световният шампион Себастиен Ожие се изстреля от пето място до лидерството в рали "Мексико", трети кръг от Световния рали шампионат (WRC). Френският пилот на "М-Спорт Форд" направи много силно каране във втория ден и спечели четири от деветте скоростни отсечки.


Ожие превърна дефицита си от 30 секунди в преднина от 35.9 секунди пред Крис Мийк със "Ситроен". Дани Сордо, който водеше след петъчните етапи е трети на 46.8 секунди след световния шампион.

Съботните отсечки започнаха с триумф на Себастиен Льоб, който записа отличен резултат на Хуанахуатито, който му позволи да вземе първото място в ралито. В следващитедве отсечки нямаше големи изненади, преди да се стигне до 14-ия етап, в който Ожие прескочи от трето на първо място.

Световният шампион измина най-бързо второто преминаване през Хуанахуатито, а Сордо загуби 30 секунди заради спукана гума. По-зле беше ситуацията за деветкратния първенец Льоб, който се сбогува с мечтата си за успех в ралито, удряйки същия камък като Сордо. Той обаче трябваше да спре заради спуканата предна лява гума и пилотът на "Ситроен" загуби 2:30 минути, с което се свлече до пето място в генералното класиране.

"Перфектен ден за нас, натисках много здраво и това сработи. В края на някои етапи имахме леки проблеми с износването на гумите, така че можех да натискам дори малко повече, но реших да не рискувам", каза Ожие в края на деня.

Проблеми имаше и От Танак, който заемаше трето място след петъчния ден. Естонската звезда на "Тойота" беше принуден да се откаже от състезанието след повреда в турбо компресора. Така всички пилоти на "Тойота" са извън битката.

След 19 етапа само първите трима имат реалистични шансове за успех и са събрани в по-малко от минута. Андреас Микелсен с втория "Хюндай" заема четвърто място на 1:28 минути зад Ожие, а Льоб е на 2:19 минути.

Лидерът в световния шампионат Тиери Ньовил е шести на още по-голямо изоставане – 4:44 минути.

В неделния ден за пилотите предстоят едва три скоростни отсечки с обща дължина 46.46 километра. В 8.18 часа местно време ще започне етапът Алфаро (24 км), а след това са предвидени две минавания на Лас Минас по обяд, като при второто от тях ще бъде проведен и пауър етапът, носещ бонус точки.

Дневник