Световният шампион Себастиен Ожие постигна втора победа за сезона, след като триумфира в рали "Мексико". След успеха си в Монте Карло в края на януари, французинът надделя убедително над конкуренцията и в първата надпревара извън Европа, трети кръг от Световния рали шампионат (WRC).

Пилотът на "М-Спорт Форд" изпревари с 1:13 минути Дани Сордо с "Хюндай", а трети се нареди Крис Мийк от "Ситроен". Изоставането на северноирландеца беше 1:29 миути.

"Невероятно чувство за мен, защото много обичам това рали. В Мексико се състезавах за първи път, а сега го печеля за четвърти път", каза Ожие след финала.

Световният шампион спечели пет етапни победи, като ключови се оказаха четирите поредни етапа в събота, които го изкачиха от пето място лидерската позиция. Ожие имаше най-малко технически проблеми в сравнение с останалите пилоти.

Последният пауър етап беше спечелен от От Танак, който се фокусира върху него, за да вземе допълнителните пет точки. Естонецът финишира 14-и в рали "Мексико" и поставен пред угрозата да не вземе никакви точки, хвърли всичко в пауър етапа. Той дори получи наказание, защото стартира последен, опитвайки да използва разчистеното трасе.

Рискът на Танак сработи и той измина отсечката с четири десети по-бързо от Ожие и с 1.3 секунди по-бързо от съотборника си Яри-Мати Латвала. Ньовил остана четвърти в етапа, а последната допълнителна точка спечели Андреас Микелсен.

След три кръга от сезона Ожие е лидер, като си върна първата позиция. Той има 60 точки, а вторият Тиери Ньовил е с 51. Андреас Микелсен с втората кола на "Хюндай" е трети с 34 пред Мийк с 32. Пилотите на "Тойота" Латвала и Танак са пети и шести с 30 и 26 точки.

Рали "Мексико" беше завръщане и за деветкратния световен шампион Себастиен Льоб. Той водеше до събота следобед, но спукана гума го свали до петото място. Пилотът на "Ситроен" финишира на тази позиция в крайното подреждане.

"Забавлявах се и наистина тези коли от новата генерация много ми харесват. Имах добро усещане в състезанието и чакам следващия старт", каза Льоб.

Следващият старт за сезона е рали "Корсика" между 5 и 8 април. Асфалтовата надпревара е една от най-интересните в календара, а Льоб ще кара и в нея.

Дневник