Ръководството на "Ботев" (Пловдив) е изпратило писмо до община Пловдив, с което иска удължаване на срока за дострояване на стадион "Христо Ботев". Това обяви кметът на града Иван Тотев, който ще инициира среща за окончателното разрешаване на казуса със съоръжението.

Тотев изрази учудване, че се е стигнало до подобно искане от "Ботев". Кметът на Пловдив заяви, че досега се е коментирало само развалянето на концесията, тъй като споразумението не се обслужва и постоянно се трупат задължения към общината. По информация на Тотев "Ботев" ще дължи около 4 млн. лева при разваляне на концесията.

"Имаме писмо от ръководството, че искат да продължат срока за дострояване на стадиона. Аз не знам това нещо дали е възможно чисто юридически. Нашите юристи в момента проверяват ситуацията. През декември имахме среща с (президента на "Ботев") Ангел Палийски и тогава говорехме за разваляне на концесията", каза Тотев, цитиран от plovdivderby.com.

"Ботев" започна ремонт на стадиона, известен като "Колежа", през 2013 г. По това време клубът беше собственост на банкера Цветан Василев и благодарение на средствата от КТБ изгради стабилен отбор и развиваше проекта си за базите.

След фалита на КТБ през 2014 г. реконструкцията на стадион "Христо Ботев" спря, а футболният клуб започна да играе домакинските си мачове на изградената тренировъчна база в Коматево.

В следващите години няколко пъти се представяха планове за довършване на ремонта. В един момент феновете на отбора обявиха, че свалят доверието си към ръководството след поредния провал за завръщане на "Колежа".

През лятото беше съобщено, че "Ботев" ще вложи всички приходи от евротурнирите в изграждането на стадиона. В началото на тази година Тотев обяви, че ще има нова концесия, като се очаква да бъдат прибавени "едни 7-8 декара в източната посока на стадион".

"Тази седмица ще ги потърсим за среща, за да видим какво точно искат, но първо трябва да видим юристите какво ще кажат. Искаме да съдействаме максимално, но работим и в рамките на закона", каза днес кметът на Пловдив.

Срокът за дострояването на стадиона изтича в края на март. "Ако има нова концесия, тепърва ще й се прави обхват, защото в свободни разговори има заявени намерения за 7-8 декара зад стадиона. Ако до края на март не постигнем някаква договорка и не стигнем до съвместно решение, стартирам процедура по разваляне на концесията", допълни Тотев.

Dnevnik.bg