Двубоят между "Дунав" и "Славия", който трябваше да започне в 17.30 ч. в Русе, беше отложен заради наводнен терен. Въпреки че беше подменена преди по-малко от година, тревната настилка се оказа негодна за футбол заради дъждовете днес.

От съдийската бригада обявиха, че около 40% от терена е наводнен. Усилията на домакините да го отводнят не дадоха резултат, което принуди делегатът на мача да вземе решение за отлагането на последния мач от 25-ия кръг на Първа лига.

"Теренът не позволява провеждане на футболна среща от такъв ранг. Изключително наводнен терен. С мисъл да запазим здравето на футболистите мачът е отложен с 24 часа", обяви делегатът Николай Вълчев пред "Диема спорт".

По правилник мачът трябва да започне в сряда от 17.30 ч. Ако теренът отново е негоден за игра, срещата пак ще бъде отложена, след което спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз (БФС) ще насрочи дата за изиграването й.

Теренът в Русе беше изграден преди по-малко от година с 1 милиона лева финансиране от Министерството на младежта и спорта. Парите бяха предназначени за обновяване на настилката и поставяне на осветление. Само четири месеца след първия мач, който се изигра на 28 април, настилката се оказа в изключително окаяно състояние.

"Дунав" и общината в Русе обвиниха изпълнителя на проекта "Тарктур" ЕООД, която беше единствената допусната до участие в конкурса фирма. От фирмата пък обвиниха клуба, че е съсипал терена с неправилна поддръжка.

Накрая спортният министър Красен Кралев обяви, че причината за лошото състояние на настилката е "грешки в проектирането". През септември миналата година той заяви, че ще проведе среща с кмета на Русе за окончателно разрешаване на проблема.

"Това е стадионът след ремонта. Преди като не беше ремонтиран, не се е случвало да има отложен мач. Явно сега така е направен. Точно затова искам да алармирам към фирмата, която е направила терена, да вземе някакви мерки. Това не може да е терен на една година", каза спортният директор на "Дунав" Ивайло Петков пред "Диема спорт".

Дневник