Украинските биатлонисти също ще пропусне финалите на Световната купа, които ще се проведат в руския град Тюмен от 22 до 25 март. Украинците се присъединяват към бойкота на руското домакинство, в който по-рано се включиха националните отбори на САЩ и Чехия и шведът Себастиан Самуелсон.

Решението за бойкота на украинския състав е било взето след среща между министъра на младежта и спорта Игор Жданов и президента на федерацията по биатлон Владимир Бринзак.

"Обсъдихме ситуацията около последния кръг от Световната купа по биатлон. Държавата няма право да се намесва в дейността на спортните федерации, тъй като те са неправителствени организации. Но всяко правило си има изключение", написа Жданов във Фейсбук.

"Тук става въпрос за една агресивна страна, за една държава, която систематично игнорира международните закони, включително на спортното поле, като не спазва антидопинговите правила. Затова беше взето съвместно решение: украинският национален отбор няма да участва в Тюмен", допълни спортният министър на Украйна.

По-рано той призова световните федерации "да не провеждат международни спортни състезания на територията на една агресивна страна и груб нарушител на световния антидопингов кодекс".

Преди седмица носителят на златен и сребърен медал от Пьонгчанг 2018 Себастиан Самуелсон заяви, че няма проблем да се състезава в Русия веднага щом правата на Руската антидопингова агенция (РУСАДА) бъдат възстановени от WADA.

"За момента обаче това е невъзможно. Виждам, че те са убедени в това, че не са направили нищо нередно, което не е така", каза Самуелсон, който се закани да бойкотира стартовете в Тюмен още по време на олимпийските игри. Той се надяваше целият шведски отбор да не пътува за финалите на Световната купа, но след като това не се случи, реши да бойкотира самостоятелно.

"Решението на Международния съюз по биатлон да измести финалите на Световната купа в Тюмен е напълно неприемливо. В подкрепа на чистия спорт и нашата сигурност ние не мислим, че е добре да участваме там", аргументираха решението си от отбора на САЩ.

Дневник