"Севиля" наказа пасивната игра на "Манчестър юнайтед" и сложи край на европейския сезон на "червените дяволи" още в осминафиналите на Шампионската лига.

Испанският отбор поднесе първата изненада в директните елиминации след победа с 2:1 при гостуването си на "Олд трафорд". След като в продължение на 184 минути двата състава не съумяха да намерят път към вратата, Уасим бен Йедер се появи от резервната скамейка и отбеляза два гола за четири минути.

В тази ситуация рекордьорът по титли на Англия трябваше да вкара три попадения, за да продължи напред. Ромелу Лукаку намали резултата шест минути преди края на редовното време, но "Юнайтед" нямаше сили за нищо повече.

"Севиля" показа по-агресивна, технична и бърза игра и създаде много повече положения за гол. Тимът на Винченцо Монтела можеше да постигне още по-убедителен успех, но направи сериозни пропуски пред вратата на Давид де Хеа, след като поведе с 2:0.

Жозе Моуриньо направи две промени в състава от победата с "Ливърпул" в събота. Маруан Фелайни започна вместо Скот Матоминей, а Джеси Лингард замени Хуан Мата. В титулярната единайсеторка на "Севиля" нямаше никакви изненади.

Двата отбора изиграха доста безлично първо полувреме. В него грешките изобилстваха, а интересните ситуации пред двете врати бяха изключителна рядкост. Домакините владееха по-продължително топката, но не бяха агресивни в предни позиции. Гостите атакуваха с повече скорост, получаваха доста свободни пространства и се оттеглиха с повече опити за отбелязване на гол.

В деветата минута Евер Банега центрира от корнер, а Хоакин Кореа получи възможност да стреля с греда, но прати топката над вратата. В 16-ата минута играчите на "Севиля" нахлуха скоростно в половината на "Юнайтед". Банега намери Пабло Сарабия, който продължи към Франко Васкес. Той стреля с левия крак от чиста позиция на границата на наказателното поле, но около метър над напречната греда.

В 27-ата минута Луис Муриел получи топката вляво от вратата и отправи силен удар към близкия ъгъл, но встрани от вратата. "Севиля" имаше още две-три бързи атаки с малко докосвания в половината на "Юнайтед", но за цялото полувреме отправи само един точен удар, който изобщо не затрудни Де Хеа.

В 38-ата минута "червените дяволи" създадоха най-чистото положения за гол. Маруан Фелайни се пребори за топката с Банега, размени двойно подаване с Алексис Санчес и се озова очи в очи със Серхио Рико. Белгиецът стреля силно, но право във вратаря.

Второто полувреме започна с доста по-агресивна игра и по-бързо темпо. Само две минути след почивката Сарабия намери Кореа в наказателното поле. Аржентинецът се освободи технично и беше на път да отправи удар от перфектна позиция, но Баи предотврати опасността с изключителен шпагат.

В 52-ата минута Джеси Лингар получи топката от Лукаку вдясно от вратата и отправи хубав шут по диагонала. Серхио Рико обаче направи страхотно спасяване с една ръка. След половин час игра Моуриньо потърси промяна и пусна Пол Погба вместо Фелайни. Включването му обаче се отрази негативно на "Юнайтед", тъй като французинът направи много грешки до края на мача.

В 72-ата минута на терена се появи Уисам бен Йедер и само 70 секунди по-късно откри резултата. Банега получи свободно пространство на 30-на метра от голлинията и пусна извеждащо подаване за френския нападател, който се измъкна от Баи и прати топката в близкия ъгъл.

В 78-ата минута "Севиля" шокира" Юнайтед" с втори гол. След центриране от корнер Кореа отклони топката с глава към далечната греда за Бен Йедер, Ашли Йънг се подхлъзна и позволи на французина да отправи удар с глава. Де Хеа успя да отбие топката, но тя все пак се насочи към вратата и премина голлинията, пред вратарят на "червените дяволи" да я изчисти.

Три минути по-късно Де Хеа спаси силен удар на Кореа, а Крис Смолинг попречи на Бен Йедер да оформи своя хеттрик. В 84-ата минута "Юнайтед" успя да върне един гол, след като Лукаку засече центриране на Рашфорд от корнер със странична ножица на три-четири метра от голлинията.

Това обаче всичко, което "Юнайтед" направи в този мач. В добавеното време Бен Йедер получи още един чудесен шанс да отбележи трети гол, но го пропусна, останал сам срещу Де Хеа.

"Севиля" достигна четвъртфиналите в най-силния европейски турнир за втори път в историята си и за пръв път от трансформирането му в Шампионската лига. През 1958 г. андалусийци отпадат от "Реал" (Мадрид) с общ резултат 2:10.

Мачът с "Манчестър юнайтед" беляза първа победа в официален мач на английска земя за рекордьора по трофеи в Лига Европа.

"Рома" също се класира четвъртфиналите на Шампионската лига. "Вълците" изоставаха с 1:2 след първия мач срещу "Шахтьор" (Донецк), но с гол на Един Джеко в 52-ата минута спечелиха реванша с 1:0 и продължават напред с повече голове на чужд терен.

Дневник