Международният параолимпийски комитет (IPC) отдаде почит към починалия учен Стивън Хокинг. Президентът на организацията Андрю Парсънс благодари на влиятелния и определян от някои като най-ярка звезда в съвременната астрофизика британски учен за вдъхновението и примера, който е дал на всички хора с увреждания.

В разгара на параолимпийските игри в Пьонгчанг Парсънс определи Хокинг за изключителен човек.

"В параолимпийското движение винаги казваме, че параспортистите виждат предизвикателствата като възможност да правят нещата по различен начин. Макар да не беше параспортист, Хокинг направи точно това, намирайки иновативни решения за преодоляване на уврежданията си, и продължи основополагащата си работа като водещ физик", заяви Парсънс.

Президентът на IPC изрази "вечна признателност" за участието на големия учен в церемонията по откриването на параолимпийските игри в Лондон през 2012 г. "Той каза, че параолимпийските променят възприятията на хората по света и благодарение на вдъхновяващата му работа ние знаем много повече за света, в който живеем днес."

Организационният комитет на параолимпийските игри в Пьонгчанг също отдаде почит към британския учен. "Той беше голям приятел на параолимпийските игри и показа, че дори с физически увреждания твоите възможности остават безгранични", написаха организаторите в "Туитър".

Хокинг се включи в откриването на летните параолимпийски игри в Лондон 2012, като имаше роля в няколко части от сценария. Тогава той се обърна към Миранда - героинята в сценария, с думите: "Живеем във Вселена, управлявана от рационални закони, които можем да открием и разберем. Гледай нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Опитай да видиш смисъл в това, което виждаш, и се запитай какво кара Вселената да съществува. Бъди любопитна".

Призивът хората да гледат към звездите е един от най-известните цитати на Хокинг.

Дневник