Министрите от британското правителство и членовете на кралското семейство няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия, обяви премиерът Тереза Мей. Те ще бойкотират мондиала заради опита за убийство на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В понеделник Мей обвини Русия, че стои зад покушението с нервнопаралитично вещество. Британският премиер заяви, че според лабораторния анализ използваното вещество е разработено в Русия за военни цели и е "много вероятно" руската държава да е отговорна за случая.

Междувременно редица високопоставени политици на Острова призоваха за бойкот на световното. Сред тях бяха министърът на външните работи Борис Джонсън и председателят на парламентарната комисия по външната политика Том Тюджендхат. През уикенда част от британските таблоиди, сред които в. "Сън", обявиха, че Австралия, Полша и Япония са готови да бойкотират световното първенство заедно с Англия.

В понеделник руска държавна телевизия обвини Великобритания, че отровила Скрипал като част от специална операция, целяща да провали домакинството на световното първенство. На следващия ден руското външно министерство публикува официално изявление, в което заяви, че западните медии са вкарали в действие "мащабна медийна кампания с цел да дискредитират Русия и да подронят доверието в нея като домакин".

Министерството обвини Великобритания, че опитва да провали световното, защото още не може да преживее, че е загубила битката за домакинство.

"Искаме да подчертаем още веднъж, че подобни провокации, насаждащи антируска истерия, само усложняват отношенията между нашите страни и нанасят удар по световния спорт", заявиха още от ведомството на Алексей Лавров.

На този етап няма изгледи английският отбор, който е единственият британски участник на световното, да се оттегли от турнира. Подобен ход може да доведе до изключване на страната от следващото световно първенство - в Катар през 2022 г., както и глоба от минимум 500 хиляди швейцарски франка.

Миналата седмица медиите на Острова обявиха, че принц Уилям няма да посети световното, въпреки че заема поста президент на Английската футболна асоциация (ФА). Принц Хари също ще пропусне мачовете в Русия през лятото. Поне един от двамата присъстваше на предишните три мондиала - в Германия през 2006 г., в Южна Африка през 2010 г. и в Бразилия през 2014 г.

"Няма друго заключение, освен че руската държава е виновна за опита за убийство на г-н Скрипал и дъщеря му и за застрашаването на живота на други британски граждани в Салисбъри. Това представлява незаконно използване на сила от страна на руската държава срещу Великобритания", каза Тереза Мей.

Днес британският премиер обяви мерките, които страната предприема в отговор на покушението срещу Скрипал. Сред тях са изгонването на 23-ма руски дипломати и спирането на контактите с Москва на високо ниво.

Дневник