Президентът на Българският футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов заяви, че водената от него организация ще действа безкомпромисно срещу съдийските грешки. В същото време той обеща да предприеме мерки за намаляване на натиска върху реферите.

Повод за изказването му бяха последните скандали в българското съдийство. След поредица груби грешки в мачовете от Първа лига и под сериозен натиск от клубовете председателят на съдийската комисия Петър Петров подаде оставка. Тя беше приета от Михайлов, който отложи избора на нов шеф на съдиите за края на месеца.

"Ще бъдем безкомпромисни срещу всички груби грешки, дори без да можем да докажем, че те са нарочни. Защото шефът на съдиите прави нарядите. Той не е терена, така че основната вина си остава в съдиите. Но така или иначе те имат моята подкрепа и подкрепата на изпълкома", каза Михайлов след днешното заседание на изпълнителния комитет на БФС.

Михайлов призова да има по-малко коментари за съдийството, за да не бъдат подлагани реферите под толкова голям натиск. "Съдията е човек и винаги може да сбърка, може да сбърка и няколко пъти. В България се насажда, че винаги грешката е нарочна, а това не е така", каза той.

По време на заседанието на изпълкома е предложено за обсъждане увеличението на глобите за коментари по адрес на съдийството от длъжностни лица. В момента глобата за подобно провинение е 5000 лева, а при повторно нарушение - 10 000 лева.

Съществува и глоба от 3000 лева за служебни лица - президенти, изпълнителните директори, финансови директори, спортни директори и мениджъри на отбори, когато си позволят обидни квалификации по адрес на съдиите.

"Така че това го има, но ще трябва да стане още по-рестриктивно и да вдигнем още глобите, за да се знае", каза Михайлов. По думите му причината да не се налагат подобни глоби е, че в много от случаите тези неща не са описани в докладите.

С тази цел изпълкомът реши да предприеме промяна, като комисията по етика и феърлей вече ще има възможност да сезира дисциплинарната комисия за "инциденти, случили се преди, по време и след мачовете, които не са отразени в докладите на длъжностните лица".

В същото време беше решено да се инициира среща с представители на клубовете и представителите на държавата, за да се обсъди как да се осигури повече спокойствие на реферите и как да бъде запазен техният авторитет.

"В България натискът срещу съдиите е голям. Те са хора със семейства, приятели и това трябва веднъж завинаги да престане. Имам надежда, че това ще се случи. Иначе нямаше да инициирам тези срещи", каза Михайлов.

Той очаква и съдействие от премиера Бойко Борисов. "Той е запознат, но както виждате той също си има държавни дела. Неслучайно ще инициирам тази среща с президентите на клубовете и държавата. Ще търся подкрепа от държавата и ще държа на нея, защото сами не можем да се справим сами", завърши президентът на БФС.

Дневник