Барселона" разби мечтите на "Челси" в Шампионската лига и след категорична победа с 3:0 елиминира английският първенец от турнира. Каталунците показаха убийствено ефективен футбол на своя "Камп ноу", а Лионел Меси вдъхнови поредния голям успех на отбора. Аржентинският гений реализира два от головете и подаде за третия, дело на Усман Дембеле.

Лидерът на "Барселона" достигна до 100 гола в Шампионската лига, а освен това вкара и най-бързия гол в своята кариера, разписвайки се още в 128-ата секунда.

Каталунците достигат до четвъртфиналната фаза в турнира за 11-а поредна година с общ резултат от двете срещи 4:1. В историята на Шампионската лига никой друг отбор няма повече поредни участия сред осемте най-добри от каталунците. Те победиха "Челси" след осем поредни неуспешни опита. В 17-ия двубой между тези два тима в европейските турнири "Барселона" взе и шестия си успех.

Въпреки тежкото поражение "Челси" беше изпратен от "Камп ноу" с овации, а освен това направи и силен мач. Английските шампиони показаха дух, но бяха спрени след грешки в защита и получиха голове в моменти, когато изглеждаше, че държат ситуацията под контрол.

"Барселона" започна с капитана Иниеста в състава, който се завърна след кратко лечение на контузия, получена срещу "Атлетико" (Мадрид). Изненадващо на терена беше и Усман Дембеле. Мениджърът на "Челси" Антонио Конте пък остави на пейката Гари Кейхил и Алваро Мората, а атаката на сините поведе Оливие Жиру.

Двубоят започна прекрасно за домакините, които откриха още в третата минута. Точно 128 секунди бяха нужни на каталунците, за да излязат напред, благодарение на Лионел Меси. Аржентинецът опита двойно подаване с Луис Суарес и след малко късмет топката се озова в него, а той от малък ъгъл я прокара между краката на Куртоа – 1:0.

33-ото попадение на Меси от началото на сезона се оказа и най-бързото му с екипа на "Барселона" в цялата му кариера.

Освен това Меси вкара своя 19-и гол в последните 18 мача срещу английски съперници. За сравнение аржентинецът не успя да вкара нито веднъж в първите си десет срещи срещу тимове от Острова.

Ранният гол на притесни "Челси" и съставът на Антонио Конте много бързо успя да изнесе топката в предни позиции. Сините започнаха да пресират съперника си и да печелят топката още в половината на "Барселона" и органзираха няколко опасни атаки.

Основните заплахи за вратата на Марк-Андре тер Стеген дойдоха след статични положения, а веднъж германецът трябваше да се намесва и след удар на Вилиан.

В 20-ата минута "Барселона" нанесе своя удар, точно тогава, когато изглеждаше поставен под напрежение. Меси открадна топката от Фабрегас в центъра на терена, финтира последователно Рюдигер, Кристенсен и Сесар Аспиликуета, за да намери непокрития в пеналта Дембеле. Французинът овладя топката и с второто си докосване я прати неспасяемо в мрежата на Куртоа, удвоявайки.

Каталунците вкараха два гола с първите си два удара в мача изобщо.

След втория гол за "Барселона" стана още по-лесно да контролира мача и да играе в темпо, което беше по-удобно за футболистите на домакините. Тер Стеген не беше поставен под сериозно напрежение, а и звездите на сините не бяха на висота.

След почивката "Челси" излезе като променен отбор и показа голямо желание за битка. Английският шампион беше агресивен, а и "Барселона" му предостави топката.

В центъра на събитията беше Маркос Алонсо, който изглеждаше като най-опасният футболист в синьо. Испанецът поиска дузпа в началото на втората част, след като падна след контакт с Пике. Повторенията показаха, че Алонсо пада прекалено лесно, а и не убедиха, че защитникът на "Барселона" прави нещо нередно.

Принудителните смени на Андрес Иниеста и Серхио Бускетс също помогнаха на "Челси" да бъде по-активен и по-лесно да овладее центъра на терена.

До 60-ата минута футболистите на Антонио Конте създадоха още три опасни атаки, но при всяка една от тях защитник на "Барселона" успяваше да се намеси в решителния момент. Въпреки че гостите от Лондон доминираха в началото на втората част, те така и не принудиха Тер Стеген да прави спасяване.

Вместо това в 63-ата минута геният на Меси "избухна" за пореден път и пречупи ентусиазма на гостите. Аржентинецът получи топката от Суарес, разходи се между трима в синьо и от малък ъгъл отново прокара топката между краката на Куртоа, този път с левия крак – 3:0.

За Меси попадението беше юбилейно №100 в Шампионската лига, като той достигна трицифрения брой в своя 123-и двубой в турнира. Аржентинецът реализира 100 гола с 14 срещи по-бързо от Кристиано Роналдо.

До края на двубоя "Барселона" не допусна никаква изненада и умело контролираше темпото. Опитният тим на каталунците задържа топката и уплътни всички празни пространства. В играта на "Челси" нищо не се промени и дори влизането на Алваро Мората не успя да внесе свежест.

"Барселона" дори можеше да отбележи четвърти гол, но удар на Пике с глава беше спасен от Куртоа.

"Челси" напуска турнира на фаза осминафинали за трети пореден път след 2014-15 и 2015-16. Каталунците попълват състава на четвъртфиналите и ще чакат жребия в петък. Сред осемте попаднаха още два испански отбора – "Реал" (Мадрид) и "Севиля", италианските "Ювентус" и "Рома", английските "Манчестър сити" и "Ливърпул", както и "Байерн" (Мюнхен).

Жребият за четвъртфиналите в Шампионската лига е в петък от 13 часа българско време.

Дневник