втора победа, дошла след обрат на своя "Емиратс", "Арсенал" пречупи "Милан" и го отстрани от Лига Европа. "Артилеристите" се класираха за четвъртфиналите в турнира, след като спечелиха с 3:1 и с общ резултат 5:1 от двете срещи надделяха в дербито на този етап от надпреварата.

Двубоят на "Емиратс" оправда очакванията и беше динамичен, и интересен. "Арсенал" пък спази традицията задължително да продължава напред в директна елиминация, когато води с два или повече гола след първия мач.

Хакан Чалханоглу изведе "Милан" напред в 35-ата минута, но Дани Уелбек изравни четири минути по-късно след спорна дузпа. Английският национал вкара първия си гол в европейските турнири от октомври 2014 г.

След почивката "Арсенал" стигна до успеха след грешка на 19-годишния вратар на "Милан" Джанлуиджи Донарума. Той не се намеси добре при изстрел на Гранит Джака, а крайното 3:1 оформи Уелбек с второто си попадение.


Ударът за италианците е сериозен, след като тимът не беше губил в 13 поредни двубоя, преди да се срещне с "Арсенал". Срещу "артилеристите" обаче седемкратният европейски шампион загуби два пъти в рамките на една седмица и показа големи пропуски в защита.

"Арсенал" пък се класира сред осемте най-добри в турнира и продължава да мечтае за крайния триумф, с който да спаси сезона и да достигне до трофей.

"Милан" започна много активно и можеше да открие резултата още в 50-ата секунда. Андре Силва получи отлична възможност, но от няколко метра стреля встрани от вратата. Началото на гостите показа ясно, че срещата няма да бъде никак лесна за футболистите на Арсен Венгер.

"Росонерите" показаха голямо желание и много хъс, но въпреки това чистите голови положения за тях се брояха на пръстите на едната ръка. Дори принудителната смяна в "Арсенал", когато капитанът Лоран Косчелни беше заменен, не успя да помогне на италианците.

Първата част си отиваше към нулево, когато двата отбора избухнаха в заключителните 10 минути. Халфът на "Милан" Хакан Чалханоглу получи празно пространство на около 25 метра от голлинията и без да се замисля стреля, а топката влетя в мрежата на "Арсенал" – 0:1.

"Милан" поведе, но не успя да се възползва от психологическото предимство и да се оттегли на почивката с гол аванс. Само четири минути след попадението на Чалханоглу "артилеристите" изравниха, не и без помощта на рефера Йонас Ериксон. Той отсъди спорна дузпа за контакт между Рикардо Родригес и Дани Уелбек.

Нападателят на "Арсенал" застана зад топката и вкара в долния десен ъгъл на Донарума.

За капак минута след изравнителния гол имаше ситуация за дузпа и в наказателното поле на "Арсенал". Топката срещна ръката на резервата Калъм Чембърс, но съдията от Швеция прецени, че нарушение няма,

През втората част "Милан" беше още по-активен и натисна домакините, но отново нямаше толкова голови положения на сметката си. Дженаро Гатузо опита да промени това с пускането Никола Калинич и хърватинът беше близо до гол още с първото си докосване до топката. Ударът с глава на хърватина обаче беше прекалено слаб.

Точно, когато изглеждаше, че "Милан" започва да държи инициативата "Арсенал" вкара втори гол, с който обезсмисли остатъка от двубоя. В 71-ата минута Гранит Джака стреля силно от около 25 метра, Донарума се намеси доста неадекватно, а топката се плъзна по ръкавиците му и влетя отново в мрежата.

Вторият гол успокои "артилеристите" и те започнаха да действат с много по-голямо самочувствие. Арсен Венгер също направи две промени, с които уплътни халфовата линия, за да затвори празните пространства. Това пък накара "Милан" да излезе по-напред и автоматично даде шансове на домакините да контраатакуват.

Четири минути преди края на редовното време "артилеристите" вкараха трети гол, реализиран от Дани Уелбек. Нападателят се разписа с глава след кратко разбъркване и грешка на италианската защита.

Дневник