Проблемът с футболното хулиганство отново влиза в дневния ред на УЕФА след поредната порция сблъсъци. Мачове в Лига Европа дадоха поле за изява на крайни запалянковци, като акцентът от четвъртък вечерта е от Лион.

Осем френски полицаи са пострадали след нападение от страна на фенове на "Лион". Според информациите преди домакинството срещу ЦСКА (Москва) около 100-150 хулигани са атакували полицаи пред стадиона. Запалянковците хвърляли предмети, които са довели до нараняване на служители и са нанесли щети на полицейски автомобили.

Трима души са арестувани, съобщават френските медии.

"Лион" осъди поведението на хулиганите, като определи атаката за недопустима. Според клуба нападението е дошло от "група маскирани, които не са част от официалните фенски организации".

"Лион" е заплашен от тежка санкция от УЕФА, след като имаше условно наказание за изваждане от евротурнирите от миналата година. През април 2017 г. фенове на отбора нахлуха на терена по време на мача с "Бешикташ".

Напрежение имаше и около двубоя между "Атлетик" (Билбао) и "Олимпик" (Марсилия). В миналия кръг на турнира в Билбао се стигна до масови сбивания между фенове на баските и на руския "Спартак" (Москва). Тогава почина един полицай.

Още мачове в Шампионската лига и Лига Европа привлякоха вниманието с поведението на привържениците. Сред тях попадна и ПСЖ - "Реал", прекъсван два пъти заради запалени факли.

След случая в Билбао ФИФА изрази спокойствие за провеждането на световното в Русия. Напрежението около турнира се покачва допълнително заради кризата в дипломатическите отношения между Великобритания и Русия. Фенове на двете страни участваха в масови сбивания в Марсилия по време на Евро 2016.

Сега жребият за четвъртфиналите в Лига Европа предостави ново предизвикателство, като среща "Арсенал" и ЦСКА (Москва). Външното министерство на Великобритания мигновено предупреди привържениците на клуба от Лондон, че трябва да внимават, ако пътуват за мача в Русия.

Същото предупреждение беше отправено и към запалянковците, които ще са на световното през лятото.

Дневник