След седемгодишно прекъсване в директните елиминации на Шампионската лига отново ще има сблъсък между английски отбори. Осминафиналите в най-силния клубен турнир започнаха с пет отбора от Висшата лига. От тях до финалната осмица достигнаха само два - "Манчестър сити" и "Ливърпул". Жребият отреди те да се изправят един срещу друг в битка за място на полуфиналите.

Двата най-впечатляващи отбора във Висшата лига през този сезон са призовани да върнат спомените от зрелищните сблъсъци между английските отбори, които характеризираха Шампионската лига между 2004 и 2011 г.

"Мисля, че това е абсолютно мечтан жребий... За всички фенове на "Манчестър юнайтед", пошегува се мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп в първата си пресконференция след жребия в Нион.

Откакто през сезон 2003-04 Шампионската лига въведе осминафинали вместо втора групова фаза, английските отбори са се изправяли девет пъти един срещу друг в директните елиминации.

"Ливърпул" е бил замесен в пет от тези битки, като е излизал победител в три от случаите. Първите два бяха срещу "Челси" в полуфиналите през 2005 и 2007 г., в които "мърсисайдци" излязоха победители. Първият сблъсък беше решен от спорен гол на Луис Гарсия, а вторият завърши с дузпи след размяна на две минимални победи с 1:0.

Двата отбора се срещнаха още два пъти с краен успех за "Челси". В полуфиналите през 2008 г. сините от Лондон се класираха за финала с победа с 3:2 след продължения в реванша на "Стамфорд бридж". В четвъртфиналите през 2009 г. "Челси" спечели първата среща с 3:1, а вторият двубой завърши със зрелищно равенство 4:4.

"Ливърпул" има още един двубой срещу английски отбор в директните елиминации. В четвъртфиналите през 2008 г. "мърсисайдци" отстраниха "Арсенал" след равенство 1:1 в Лондон и победа с 4:2 в реванша на "Анфийлд", дошла след късни голове на Стивън Джерард и Райън Бабел.

"Както съм казвал и преди, според мен не е приятно да играеш срещу отбор от твоята страна в Шампионската лига. Но в крайна сметка това е жребият и аз нямам нищо против", заяви Клоп.

"Манчестър сити" никога не се е изправял срещу английски отбор в Шампионската лига.

"Гражданите" ще влязат като фаворит в битката с "Ливърпул". Те правят страхотен втори сезон под ръководството на Пеп Гуардиола, като вече спечелиха един трофей - Купата на лигата, скоро ще си гарантират титлата във Висшата лига и вече мечтаят за първо европейско отличие в историята си.

"Ливърпул" обаче е единственият отбор, който успя да победи "Манчестър сити" през настоящата кампания. В един от най-зрелищните мачове този сезон "мърсисайдци" спечелиха с 4:3 през януари. Двубоят им през есента завърши с разгромна победа с 5:0 за "гражданите", която дойде след ранно изгонване на Садио Мане.

"Toва е много труден жребий. Предпочитахме да пътуваме до друга страна в Шампионската лига, но това е положението. Познаваме се много добре. Двата отбора играе нападателен футбол. Истината е, че предстоят два страхотни мача, в които ще видим качествен футбол", каза спортният директор на "Сити" Чики Бегеристайн, който присъстваше на жребия в Нион.

"Справяме се отлично във Висшата лига, но както винаги в Шампионската лига нямаш право на грешки. Всичко трябва да работи добре, трябва да бъдеш почти перфектен и в двата мача, за да продължиш напред", допълни испанецът.

"Сити" има само една победа при гостуване на "Ливърпул" в последните 37 години. "Гражданите" обаче са впечатляващи у дома през този сезон. Tе имаха 19 победи и две равенства в 21 мача на "Етихад" при голова разлика 62:13, преди да загубят протоколния реванш с "Базел".

Тимът на Гуардиола е изиграл 47 мача във всички турнири през този сезон, като в тях е отбелязал 121 гола и е допуснал само 36.

"Ливърпул" също е много резултатен - 106 попадения в 43 срещи, но е получил цели 49 в своята врата.

"Със сигурност не сме фаворити в този кръг на Шампионската лига. Но когато останат само осем отбора, няма много фаворити. Може би само два - "Барселона" и "Байерн". Но слава богу това е футбол и нищо не е предрешено. Имаме още няколко мача до "Сити", но вече нямам търпение. Ще дадем всичко от себе си", каза още Клоп.

"Ювентус" и "Реал" (Мадрид) е друг от най-интересниите сблъсъци в четвъртфиналите в Шампионската лига. Двата отбора се срещат в повторение на финала от миналия сезон.

Преди година "Реал" стана първият отбор, който успя да защити трофея си в Шампионската лига. Мадридчани спечелиха рекордната 12-а титла след успех с 4:1 срещу "Ювентус" във финала.

В другите двойки жребият противопостави "Барселона" - "Рома", "Севиля" - "Байерн". Първият кръг ще се изиграе на 3 и 4 април. Реваншите са седмица по-късно на 10 и 11 април.

Dnevnik.bg