Микаела Шифрин разби конкуренцията си и спечели последния слалом за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Носителката на малката купа в дисциплината за последните пет години не допусна никаква изненада, за да вземе своя успех №43 в Световната купа.

Американката измина трасето в шведския зимен център Оре за 1:46.42 минути и остави на 1.58 секунди зад гърба си Венди Холденер. Шифрин стартира със 72 стотни аванс във втория манш, но направи изумително спускане, за да увеличи двойно разликата с швейцарката.

Победата е 12-а за сезона за Шифрин, с което тя подобрява представянето си от миналия сезон, когато взе 11 успеха. 23-годишната американка вече е равна със сънародничката си Линдзи Вон (2011-12) по победи в рамките на една кампания. Пред тях е единствено Врени Шнайдер, която през сезон 1988-89 спечели 14 състезания.

"Бях много спокойна и просто се наслаждавах на спускането си. Бях концентрирана и не мислих за разлики, просто не усещах напрежение, защото си свърших всичката работа. Имам още едно състезание и вече след него ще мога да празнувам повече", каза Шифрин след финала.

Тя спечели слалом за седми път от деветте старта през сезона, като единствено Петра Влъхова победи в другите два. Словачката беше първа в Леви, когато Шифрин остана втора, и Ленцерхайде, където пък американката "хвана" врата преди финала.

В историята на алпийските ски само една състезателка е печелила повече слаломи в един сезон Яница Костелич – осем през 2000-01.

След Шифрин и Холденер, която се размина с първия си успех в слалома, остана Фрида Хансдотер. Местната любимка беше само с една стотна по-бавна от Холденер.

Във финалното класиране в дисциплината слалом Микаела Шифрин е с 980 точки, а Холденер се изкачи с една позиция и 705 точки. Благодарение на третото си място в Оре и Хансдотер премина с една позиция напред, а Петра Влъхова, която остана едва 11-а, завършва сезона под №4.

Дневник