осителят на Големия кристален глобус в биатлона за последните шест сезона Мартен Фуркад спечели преследването в норвежкия зимен център Осло Холменколен. Френският състезател триумфира в седми старт през сезона и за трети път печели в преследване.

Фуркад направи две грешки в стрелбата на първото и третото минаване през огневия рубеж и изпревари с 18 секунди Лукас Хофер от Италия. Представителят на Скуадра адзура направи само една грешка при първата си стрелба, но беше по-бавен в бягането от Фуркад.

Подиумът допълни Йоханес Тингнес Бьо, който направи четири грешки в стрелбата. Норвежецът остана на 32.5 секунди зад победителя.

В първите десет влязоха двама руски биатлонисти – Максим Цветков стана четвърти, а Антон Шипулин седми. Останалите бяха Хенрик Л’Абе-Лунд, Симон Едер, Бенедикт Дол, Бенямин Вегер и Арнд Пайфер.


Двамата българи Красимир Анев и Владимир Илиев завършиха 33-и и 41-и. Анев направи две грешки в стрелбата и финишира с 2:37 минути след Фуркад, докато Илиев бягаше още по-слабо. Той също направи две грешки, но изостана с 3:19 минути.

Триумф за Франция в дамската щафета

Денят се оказа още по-добър за Франция, след като малко преди победата на Фуркад и женската щафета триумфира в Осло Холменколен. Четворката в състав Ане Шевалие, Селия Аймоние, Марин Дорен Обер и Ане Бескон завърши за 1:10.58 часа като използва шест допълнителни патрона, но не завъртя нито една наказателна обиколка.

За французойките това е втора победа в щафетите, след като тимът триумфира и в Оберхоф на 7 януари. Тогава Франция беше в състав Бескон, Шевалие, Аймоние и Жюстин Бреза. Силното представяне на този отбор в дисциплината се доказва и от трето място в Хохфилцен през декември, а освен това преди седмица Франция спечели в единичната смесена щафета в Контиолахти.

В Осло Холменколен зад четворката на Франция останаха германките. Марен Хамершмид, Денизе Херман, Франциска Пройс и Лаура Далмайер изостанаха с 14.4 секунди. На последен пост Далмайер даде всичко от себе си, стреля без грешка и навакса близо 15 секунди, след като пое с изоставане от близо 30 от Пройс. Слабият пост на Германия беше Херман, която използва три от общо седемте допълнителни патрона за отбора.

Третото място беше за италианките. Представителките на Скуадра адзура Лиза Витоци, Доротея Вирер, Никол Гонтие и Федерика Санфилипо финишираха с 33.2 секунди изоставане.

Първите два поста на Италия бяха отлични като Витоци и Доротея Вирер не направиха нито една грешка в стрелбата и се държаха наравно с Германия. След това на трети пост Гонтие направи две грешки, а Санфилипо – три.

Десятката допълниха Норвегия, Швейцария, Швеция, Полша, Украйна, Русия и Беларус.

Българската щафета в състав Емилия Йорданова, Даниела Кадева, Стефани Попова и Десислава Стоянова завърши 20-а от общо 21 тима, стигнали до финала. Четворката на Китай беше дисквалифицирана, а зад България беше само Литва.

Българките започнаха с четири допълнителни патрона на Йорданова, а след това три използва и Даниела Кадева. На трети пост много слабо стреляше Стефани Попова, която използва шест патрона и направи две наказателни обиколки, след което беше затворена от лидерките.

В неделя предстои преследване 10 км за дамите и мъжка щафета.

Дневник