ЦСКА и "Левски" ще сложат край на редовния сезон в Първа лига с дербито помежду си. Двата тима се изправят един срещу друг в последния 26-и кръг, преди да започнат плейофите. Най-чаканата среща, която ще сложи началото на общо пет дербита в рамките на около месец, е днес от 13.00 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Общото между двата съперника, които са втори и трети в класирането е, че нямат право на грешки. Червените са на три точки от лидера "Лудогорец", а загуба може да ги остави на шест при влизането в плейофите. "Левски"е с 50 точки, на 10 зад ЦСКА и 13 зад "Лудогорец". Сините обаче са само с пет пред "Берое".

Двубоят на "Васил Левски" ще бъде следен и под лупа заради съдийските сигнали в последния месец в Първа лига. Постоянните грешки на реферите, които облагодетелстваха тимовете от челото на класирането, доведоха до оставката на съдийския шеф Петър Петров.

Срещата между червени и сини е поверена на Никола Попов, който е син на заместник изпълнителния директор на Българския футболен съюз Антон Попов.

Формата

ЦСКА е вторият най-добър отбор от началото на 2018 година, след като записа четири победи и едно равенство. В цифрово отношение при червените всичко е наред, но играта не върви и тимът измъкна някои мачове "на мускули". В последния си мач отборът на Стамен Белчев трябваше да прави обрат срещу "Пирин" с голове в 88-ата и 93-ата минута, а преди това срещна проблеми и с "Етър" на "Българска армия".

"Левски" изпитва затруднения от началото на годината въпреки гръмката селекция и обещанията за включване в битката за титлата. Сините победиха "Ботев" с автогол при подновяването на първенството, после победиха "Септември" и "Черно море" като гости, но в последните си две домакинства завършиха 0:0 с "Берое" и 1:1 с "Етър".

"Левски", който пускаше трудно голове преди Нова година, сега има проблеми в защита. Сините допуснаха четири гола в последните си четири мача.

Срещу синята защита ще се изправи голмайстор №1 на Първа лига Фернандо Каранга, който има 22 попадения в 23 шампионатни мача.


Червените, които са символичен домакин на сблъсъка са третият най-силен домакин в Първа лига с 27 спечелени точки. Балансът на ЦСКА у дома е осем побед, три равенства и една загуба. "Левски" обаче също не впечатлява извън "Георги Аспарухов". Сините са със само 19 спечелени точки далеч от "Герена" в 12 срещи – пет победи, четири равенства и три поражения.

Треньорите

Наставникът на ЦСКА Стамен Белчев разкри, че готви изненади за сблъсъка. Той уточни, че включва в групата най-подготвените футболисти.

"Очаквам дисциплинирана и агресивна игра от "Левски". Надявам се и ние да играем агресивно, с трайно владение на топката, търпеливо. Да търсим слабите места и оттам да си реализираме положенията. Трябва да бъдем и агресивни, и търпеливи. Не трябва да ни водят емоциите, трябва да ги оставим на заден план", каза Белчев.


Колегата му Делио Роси определи срещата като начало на нов шампионат. "Естествено трябва да вземем под внимание играта на противника, но преди всичко трябва да се съсредоточим върху нашата. Има развитие в "Левски" и то е свързано с начина, по който водим мачовете", заяви Роси.

Предишният мач между ЦСКА и "Левски" на 21 октомври завърши 2:2. Тогава сините поведоха още в осмата минута с гол на Давид Яблонски, но ЦСКА обърна до почивката с попадения на Тиаго Родригес. През втората част Роман Прохазка донесе точката на "Левски".

Дневник