Световната купа по ски алпийски дисциплини приключи предсрочно, след като последните два старта от сезона не се състояха. В неделяни ден по програма трябваше да има гигантски слалом при дамите и слалом при мъжете. В крайна сметка ураганни ветрове със скорост 80 км/ч и снеговалеж, който намалява видимостта, не позволиха надпреварите да се проведат.

При дамите именно гигантският слалом беше и дисциплината, в която битката за малката купа все още не беше решена поне на теория. Отмяната на старта обаче узакони триумфа на Виктория Ребенсбург, която завършва с 582 точки след осем старта. Германката се качи шест пъти на подиума, печелейки три от стартовете – в Зьолден, Килингтън и Кронплац.

Ребенсбург завърши с 92 точки пред Теса Уорли. Французойката се нуждаеше от успех и надежда германската ѝ съперничка да остане извън първите 15.

За Ребенсбург това е трети кристален глобус в кариерата след 2011 и 2012 г., когато отново триумфира в гигантския слалом. Тя има 14 победи в дисциплината, като само две състезателки са печелили повече от нея – Врени Шнайдер (20) и Анмари Мозе-Прьол (16).

Световната купа по ски алпийски дисциплини при дамите завърши. Големия кристален глобус за втора поредна година спечели Микаела Шифрин, която завърши с 1773 точки, с 605 пред Венди Холденер. Американката грабна и малката купа в слалома за пета поредна година. Шифрин приключи сезона с 12 победи, подобрявайки представянето си от миналия сезон (11).

Най-драматична беше развръзката в спускането, където София Годжа грабна купата със само три точки повече от легендарната Линдзи Вон. Годжа стана първата италианка от 2002 г. с кристален глобус, докато Вон завърши сезона с 82-а победа, която я доближи само на четири от абсолютния рекорд на Ингемар Стенмарк.

В дисциплината супер-Г за втора поредна година малкият глобус беше спечелен от Тина Вайратер. Швейцарката Венди Холденер триумфира в комбинацията.

Отмененият слалом спря Хиршер за рекорд

Кралят на техничните дисциплини и носител на Големия кристален глобус за последните седем сезона Марсел Хиршер не успя да завърши сезона с рекорд. Австриецът, който за пети пореден път триумфира в слалома нямаше шанс да вземе осма победа в тази дисциплина за 2017-18.

Той остава с 13 успеха за годината, а имаше възможност да излезе еднолично начело. В историята на алпийските ски при мъжете никой не е печелил 14 състезания в рамките на един сезон. С 13 освен Хиршер са Херман Майер (2000-01) и Ингемар Стенмарк (1978-79).


Освен това Хиршер се размина и с рекорд за най-много слаломи в един сезон. Той остава със седем, колкото печели Алберто Томба (1994-95) и Стенмарк (1976-77).

Сезонът завършва с триумф за Хиршер в Големия кристален глобус с 1620 точки, с 335 пред Хенрик Кристоферсен. Австриецът грабна и малките купи в гигантския слалом и слалома. В спускането триумфира Беат Фойц, а в супер-Г – Шетил Янсруд. Малката купа в комбинацията остана за Петер Фил.

Дневник