Италианецът Винченцо Нибали триумфира в тазгодишното издание на "Милано – Санремо", първото голямо колоездачно състезание за сезона. Класиката в Италия е един от петте монумента на спорта и се провежда традиционно около първа пролет. Акулата от Месина измина трасето от 294 километра за 7:18.43 часа.

Нибали напраив решителна атака на изкачването Поджо и не беше последван от никой от големите фаворити. Той се спусна изумително и вдигна победоносно ръце на финала на булевард "Вия Рома" в Санремо. Спринтьорите разчитаха да го застигнат, но пристигнаха буквално няколко метра след него.

Утешителният спринт в групата спечели австралиецът Калеб Юън ("Мичълтън скот") пред Арно Демар ("Групама-FDJ").

Италианците имаха поводи за радост, след като за първи път от 2006 г. представител на домакините печели "Ла Примавера". Преди 12 години това стори Филипо Пуцато.

"Много се радвам, защото работих здраво и накрая имах успех. Знаех, че ако искам да спечеля трябва да съм сам, защото дори да бях на финала с Квятковски, Жилбер или Алафилип, те ще ме бият в спринта", каза Нибали.

Акулата обясни, че по време на състезанието е питал Петер Саган дали ще атакува или чака спринт, опитвайки да разбере намеренията на словака и фаворит в надпреварата.

Световният шампион обаче отново не успя да спечели състезанието. Саган завърши шести и вече има шест класирания в Топ 10, но най-доброто му е второ място (2013 и 2017). Словакът остава със само един монумент в колекцията си – Обиколката на Фландрия от 2016 г.

Той избра да чака до финалния спринт, а да не атакува на Поджо, както преди година. "Поздравления за Винченцо, той показа, че е най-големия куражлия. Аз не исках да водят останалите и нямам проблем, че не спечелих", каза световният шампион.


Саган се дебнеше през цялото време с големия си съперник и победител от преди 12 месеца Михал Квятковски, който също пристигна с голямата група и финишира 11-и. Много тежко падане пък имаше шампионът от 2009 г. Марк Кавендиш. Той се блъсна в знак, който указва разделение на пътя 11 километра преди финала, превъртя се във въздуха и падна на гърба си. По-късно обаче стана ясно, че Кавендиш се е разминал без сериозни наранявания.

За Нибали това е трета победа в колоездачните суперкласики (Милано – Санремо, Обиколка на Фландрия, Париж – Рубе, Лиеж – Бастон – Лиеж и Обиколка на Ломбардия). В кариерата си Акулата имаше две победи в Ломбардия от 2015 и 2017 г. През настоящия сезон Нибали ще дебютира във Фландрия, а освен това второ място в Лиеж – Бастон – Лиеж. Колоездачът на "Бахрейн Мерида" вече е печелил трите най-значими състезания в родината си, след като два пъти беше първи и в "Джиро д’Италия" – 2013 и 2016 г.

Дневник