Спортистите трябва да имат разрешение за използване на забранени вещества с медицинска цел. Това е становището на професор Ричард Макларън, който разследваше допинг скандалите в руския спорт, довели до изхвърляне на страната от олимпийските игри в Рио де Жанейро и Пьонгчанг и от международната лека атлетика.

"Разрешенията за терапевтична употреба (TUE) имат място в спорта. Въпросът е, че всичко трябва да се обсъди много внимателно и позволенията да се конкретизират", обясни Макларън пред радио Би Би Си. Повод за коментара му бяха последните събития, свързани със звездите на британското колоездене.

Наскоро Комисията за спорт, култура и медии в британския парламент обвини сър Брадли Уигинс и колоездачния отбор "Скай" в "преминаване на етичната граница". Според комисията от британския тим са използвали забранените вещества не за медицински цели, а за подобряване на представянето на колоездача.

"Състезателите трябва да имат право да ги ползват, но наистина само когато това е с медицинска цел, а не за да се злоупотребява", добави професор Макларън.

Подобен скандал на този с Уигинс има и с друг колоездачен шампион от "Скай" - Крис Фрум. Британецът, който е четирикратен победител в "Тур дьо Франс" и спечели испанската Вуелта през 2017 г., даде положителна проба за салбутамол. Веществото се предписва на състезатели с дихателни проблеми, но се смята, че при прекомерна употреба помага за подобряване на представянето.

Мненията в колоезденето за употребата на забранени вещества с терапевтична цел са изключително разделени. Друг колоездач на "Скай" - Герант Томас, призова подобни вещества да бъдат забранени изцяло, за да няма различно тълкуване на ситуациите.

Dnevnik.bg