Футболистите от националния отбор на Русия са били изненадани от продължителна проверка за употреба на допинг, съобщава ТАСС. В 6.30 часа московско време е започнало взимането на проби от кръв и урина, като процедурата е продължила повече от пет часа.

Изненадващата проверка е наложила промени в тренировъчния план за деня на руските футболисти. Сутрешната тренировка на отбора е трябвало да започне в 11.30 часа, но е била забавена от инспекторите.

"Всичко това разбърка програмата за деня и промени тренировъчния процес, включително за футболистите, които не тренират с първия състав", се казва в изявлението на пресцентъра на националния отбор на Русия.

Руският спорт е под прицела на множество допинг проверки заради разкритията за държавна система за употреба и прикриване на допинг. В края на февруари главният информатор на Световната антидопингова агенция (WADA) заяви, че е прикривал положителни проби на руски футболисти по нареждане на тогавашния спортен министър и настоящ вицепремиер на Русия Виталий Мутко.

Руските национали предстои да изиграят две домакински контроли. В петък тимът приема Бразилия на стадион "Лужники" в Москва, а във вторник посреща Франция в Санкт Петербург.

Наскоро "Лужники" беше избран за най-добър футболен стадион в света през 2017 г. На съоръжението в Москва ще се играят седем срещи от световното през лятото, включително откриващият и закриващият двубой.

Dnevnik.bg