Марица" направи голяма крачка към четвърта поредна титла в женското волейболно първенство, след като победи с 3:0 (25:23, 25:18, 25:23) "Левски" в първия финален плейоф. Срещата в залата на Пловдивския университет премина при пълната доминация на тима на домакините, които записаха 56-а поредна победа в България.

Възпитаничките на Иван Петков се намират в уникална серия, след като не са губили мач от две години и половина. За последно именно "Левски" надделя над "Марица" на 14 ноември 2015 г.

"Противникът нямаше какво да губи и игра повече вабанк. Доволен съм от представянето, защото сезонът беше дълъг за нас, имаше много пътувания, много мачове. Като видях статистиката мисля, че бяхме по-добри във всеки елемент от противника. В края се появи нервност, заради наши глупости, просто не завършихме атаки при единична блокада", каза треньорът на "Марица" Иван Петков.

Първият гейм беше много оспорван, но шампионките от "Марица" успяха да го измъкнат с две точки от сините. По-опитните състезателки на тима от Пловдив успяха да покажат характер, въпреки че допуснаха някои леки спадове.

Втората част започна с няколко поредни точки за "Марица" и това им позволи да отворят по-сериозна разлика, която не беше съкратена до самия край на гейма. Домакините затвориха втория гейм с 25:18, което ги доближи само на един гейм от победата.

В заключителния трети гейм волейболистките на "Левски" се събраха и започнаха да играят с по-голямо самочувствие. Резултатът се движеше точка за точка, но преди втората техническа пауза "Марица" успя да "дръпне" с две точки, а след това с добри изяви на Нася Димитрова разликата стана четири точки. "Левски" опита да отговори, но Мирослава Паскова и Деница Димитрова редуваха добри изпълнения с лековати грешки.

В края шампионките показаха неочаквани нерви и пропуснаха да затворят мача при 24:20. Грешки на Нася Димитрова и Десислаава Николова свалиха разликата само до две точки, но в крайна сметка пловдивчани победиха с 25:23.

Вторият мач е на 25 март в зала "Сиконко" в София, а ако се стигне до трети сблъсък той ще бъде три дни по-късно отново в Пловдив.

Дневник