Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева определи съчетанията на българските гимнастички като най-добри и най-трудни. Според нея това ще усложни задачата на съдиите при оценяването на изпълненията.

"В един момент не се вижда тази ужасна трудност на съчетанията, която сме направили. Всяка секунда трябва да пишеш и да отбелязваш елементите, които са направени в съчетанието, което е нещо много сложно за съдиите. Действително съчетанията на българския ансамбъл ще бъдат един страхотен тест за съдиите", каза Раева преди Световната купа по художествена гимнастика в София.

Според нея българките все още не са показали съчетанията в пълния им вид. Раева поясни, че тепърва очаква силни представяния от гимнастичките, като подготовката им е насочена към навлизане във върхова форма за световното първенство в София през септември.

Световната купа в столицата ще се проведе от 30 март до 1 април в зала "Арена Армеец". В надпреварата, която е с награден фонд 29 500 швейцарски франка, ще участват 57 състезателки в индивидуалното и 18 ансамбъла.

В индивидуалните състезания България ще бъде представена от Боряна Калейн и Катрин Тасева, която спечели четири медала преди седмица в Киев. Големи надежди за добро представяне има към ансамбъла, в който влизат Симона Дянкова, Елена Бинева, Теодора Александрова, Мадлен Радуканова и Лаура Траатс.

Най-добрата българска гимнастичка Невяна Владинова ще пропусне надпреварата. Тя не е възстановена от контузия в глезена. Преди година Владинова се представи много силно в София, като спечели четири златни и едно сребърно отличие.

Раева допълни, че възстановяването на 24-годишната състезателка върви по план. Очаква се тя да участва в следващия кръг от Световната купа в Пезаро от 13 до 15 април.

Билетите за надпреварата се продават онлайн в мрежата на Eventim. Пропуските за квалификациите в петък и събота струват 15 и 20 лева, а тези за финалите в неделя са на цени от 20 и 25 лева.

Програма за Световната купа по художествена гимнастика в София в зала "Арена Армеец":
30 март (петък) от 13.00 часа - квалификации
30 март (петък), 16.30 часа - официално откриване
31 март (събота) от 14.00 часа - квалификации
1 април (неделя) от 15.00 часа - финали

Dnevnik.bg