Французинът Мартен Фуркад спечели малката световна купа в спринта. 29-годишният биатлонист грабна трофея за седма поредна година, след като триумфира в последното за сезона състезание в тази дисциплина - в руския град Тюмен.

Фуркад отмъкна малкия кристален глобус под носа на Йоханес Бьо. Норвежецът водеше в класирането и трябваше да завърши сред първите 12, за да спечели отличието. Той обаче остана 14-и и се размина с трофея само за две точки.

Българските биатлонисти се представиха колебливо, но и тримата се класираха за преследването. Красимир Анев допусна две грешки от прав и завърши 31-и с пасив от 2:06.2 минути. Въпреки че направи два пропуска повече, Владимир Илиев финишира само на 18 секунди от Анев, като зае 40-ата позиция. Антон Синапов е 49-и с осем свалени мишени и изоставане от 2:41.3 минути.

Фуркад записа втора поредна и общо десета победа през настоящия сезон. Той достига двуцифрен брой спечелени състезания в трети пореден сезон и общо за четвърти път в кариерата си. Французинът вече има 73 победи в Световната купа, като се доближи на 22 от рекорда на Оле Ейнар Бьорндален.

Това е едно от малкото исторически постижения на легендарния норвежец, които Фуркад все още не е подобрил. Французинът спечели днес 22-ия си малък кристален глобус и втори за сезона след този в индивидуалната дисциплина, където раздели първото място с Йоханес Бьо.

Фуркад вече има две малки световни купи повече от Бьорндален, който държеше рекорда до миналия сезон.

Французинът най-вероятно ще добави още два малко глобуса, тъй като е лидер в класирането на оставащите две дисциплини - преследването и масовия старт.

С успеха днес Фуркад направи и огромна крачка към спечелването на голямата световна купа за седми пореден път. Това ще го изкачи еднолично на върха по този показател. В момента французинът разделя първото място с Бьорндален с по шест големи кристални глобуса.

Ако спечели големия глобус и трофеите в преследването и масовия старт, Фуркад ще запише трети пореден и общо четвърти сезон, в който обира абсолютно всички индивидуални отличия в Световната купа.

Фуркад спечели по безапелационен начин спринта в Тюмен. Той не допусна нито една грешка в стрелбата и завърши за 25:49 минути. Французинът завърши с огромен аванс пред сънародника си Симон Дестийо (+33.2 сек.) и шведа Фреди Линдстрьом (+33.5 сек.).

Нито един от първите седем в крайното класиране не допусна грешка в стрелбата. Латвиецът Андрейс Расторгуевс остана само на 1.7 сек. от третия подиум в кариерата си. Ерик Лесер беше най-силно представилият се германец с изоставане от 38.4 сек. от Фуркад.

Руснакът Максим Цветков и французинът Кентин Фийон Майе разделиха шестата позиция с пасив от 43 секунди. Домакините успяха да класират още двама състезатели в топ 10. Александър Логинов е девети с една грешка и изоставане от 58.6 сек., а Антон Шипулин свали и десетте мишени, но остана на 1:07 мин. от победителя.

Йоханес Бьо завърши на разочароващото 14-о място с две грешки и пасив от 1:22.4 мин. Това до голяма степен сложи край на надеждите му да прекъсне доминацията на Фуркад в Световната купа. Преди последните две състезания за сезона французинът води в генералното класиране с 1056 точки, а норвежецът е втори с 974.

Бьо заема втората позиция и във всяка една от отделните дисциплини с изключение на индивидуалното, където двамата поделиха първото място. В спринта Фуркад завърши с 384 точки и две аванс пред Бьо.

Преди последното преследване за сезона, което е в събота, французинът има 336 точки и преднина от 26 пред норвежеца. В масовия старт, с който в неделя ще бъде сложен край на Световната купа за 2017-18 г., разликата е 54 точки в полза на шампиона.

Дневник