Селекционерът на английския национален отбор Гарет Саутгейт заяви, че местният футбол най-напред трябва "да подреди собствената си къща" и след това да сочи с пръст Русия. Думите му дойдоха в контекста на проблемите с расизма.

Треньорът даде пример с английския отбор до 17 години, който според него е бил обект на "отвратителна" атака в социалните мрежи. Темата за расизма е актуална, като някои специалисти имат притеснения дали тя няма да хвърли сянка върху световното в Русия.

"Не мисля, че трябва да говорим само за расизма в Русия", заяви Саутгейт и насочи вниманието към снимка на юношеския отбор на Англия, публикувана в социалните мрежи. "Коментарите отдолу са отвратителни. Те (футболистите) са част от нашето английско семейство."

Селекционерът изтъкна, че познава отблизо младите играчи в юношеския състав. "Да видя как биват обиждани е напълно отвратително. Така че първо трябва да оправим нашата къща. Има още неща около расизма в нашата страна, които смятам, че не са правилни."

"Продължаваме да сочим с пръст Русия, където ще сме гости след няколко месеца, но не сме решили проблема в собствената си държава. И докато не го направим, мисля, че трябва да спрем да търсим проблемите другаде", каза Саутгейт.

Dnevnik.bg