Григор Димитров прекъсна серията си от три поредни загуби и стартира успешно участието си на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Световният №4 трябваше да прави обрат срещу германеца Максимилиан Мартерер, но се справи, за да стигне до третия кръг след 4:6, 6:2, 6:1 за 1.41 часа.

В следващата фаза Димитров ще се срещне с Жереми Шарди, който надигра в два сета Роджерио Дутра Силва от Бразилия.

Българският тенисист отново показа големи колебания в играта си, като вкара едва 48% от първия си сервис. Димитров даде и шест точки за пробив на своя съперник, което го принуди да показва характер и да се защитава.

Първият сет се движеше равностойно до своя седми гейм, когато резултатът беше 3:3. Димитров сервиваше, но се започна с две поредни точки за Мартерер и при 30:40 германецът стигна до точка за пробив. Последваха още десет разигравания преди германецът да поднесе голямата изненада и да поведе с 4:3.

След това Мартерер затвърди пробива си, а до края на сета двамата си размениха по още един гейм, за да се стигне до 6:4 в полза на 73-ия в света. В първата част Димитров не успя да реализира нито една директна точка от сервис, а допусна и три двойни грешки. Първият му сервис беше само 31% срещу 52 за съперника.

Поставеният под №3 в Маями обаче успя да се събере и започна по-силно втория сет. Димитров поведе набързо с 3:0, а в края на частта реализира още един пробив, за да успее да изравни резултата с 6:2. Вторият сет продължи 34 минути, а българинът повиши малко показателите си, макар 45-те процента първи сервис отново да не бяха впечатляващи.

Третият сет започна по абсолютно същия начин с три бързи гейма на сметката на Димитров и това сломи съперника му. Мартерер отново загуби подаването си в шестия гейм, след което с гейм на нула Димитров затвори мача с 6:1.

Последната част завърши само за 25 минути, а в нея световният №4 вече показа много по-стабилна игра – три аса, 78% вкаран първи сервис и само две загубени точки при разигравания.

"Определено в началото на мача не се чувствах много комфортно. Особено в първия сет Макс направи много добър мач, той намираше много добре ъглите на корта и се нагоди към условията", каза Димитров след мача.

Той уточни, че ще продължава да се движи стъпка по стъпка и е доволен за начина, по който е завършил срещата.

"Винаги е трудно да се настроиш от тренировки към мачовете. Дори и на тренировъчния корт всичко да ти се получава не става винаги да го пренесеш в турнирите. Нужно е малко време", добави Димитров.

В третия кръг Димитров ще се изправи срещу Жереми Шарди, от когото няма загуба на твърди кортове. Двамата са се срещали четири пъти, като само в първия им мач през 2011 г. на "Ролан Гарос" французинът стигна до успех.

През 2012, 2015 и 2016 г. Димитров победи Шарди на Australian Open, в Бризбейн и US Open.

"Той е много добър играч, сервира много добре, има силен форхенд. Ще се фокусирам върху моя тенис и как да го победя", добави Димитров за 31-годишния французин.

Dnevnik.bg